Letnik: 2008 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Tine Vučko

HOLLYWOOD SYMPHONY ORCHESTRA (John Williams)

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

Concord Records, 2008

Legendarni skladatelj filmske glasbe John Williams si je po letu 2005, ki je bilo zanj izjemno naporno, saj so izšli kar štirje njegovi soundtracki (Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith, War Of The Worlds, Memoirs Of A Geisha in Munich), vzel dve leti zasluženega počitka. Glede na to, da z enim najuspešnejših režiserjev vseh časov Stevenom Spielbergom tvorita eno najbolj legendarnih režisersko-skladateljskih navez (sodelujeta vse od leta 1974), seveda ni bilo niti najmanjšega dvoma o tem, kdo bo po 19 letih napisal glasbo za novi film o profesorju Henryju »Indiani« Jonesu, ki v iskanju znamenitih zgodovinskih artefaktov prepotuje ves svet.

Tako je Spielberg Williamsa angažiral za film Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull, kar za skladatelja seveda ni bila pretežka naloga, saj je v letih 1981, 1984 in 1989 že pisal glasbo za tri predhodne filme o tem junaku, tako da je imel glavne teme in splošno filmsko glasbeno paleto že ustvarjeno. Plošča se seveda obvezno začne z znamenitim Raiders March, optimistično koncertno koračnico, ki je prepletena z ljubezensko (oziroma Marionino) temo in je tudi glavna tema filmske franšize o Indiani Jonesu. Zanimivo je slišati, kako jo Williams interpretira po 19 letih od njenega nastanka, saj zveni posnetek zelo sveže, prenovljeni so nekateri tempi in pasaže. V skladbi Call Of The Crystal prvič predstavi sekundarno glavno temo novega filma, ki je pravzaprav tritonski kristalni lajtmotiv (spomni na kristalni motiv iz Supermana), ki ga spremlja pettonska kristalna tema. Glede na filmsko naravo kristala bi ji paralelo lahko našli v znamenitem klicu (d-e-c-C-g) iz filma Close Encounters Of The Third Kind iz leta 1977, vse skupaj pa zveni precej zlovešče.

Skladbe The Adventures Of Mutt, The Snake Pit, A Whirl Through Academe in The Jungle Chase so pravo navdušujoče bogastvo tipično njegovega mickeymousinga in v filmu spremljajo napete scene pregonov in lovov. V A Whirl Through Academe nas čaka zabavno presenečenje, ko skladatelj citira nekaj taktov iz maturantske himne Gaudeamus (z nekoliko domišljije jo lahko slišimo tudi kot napev Kol'kor kapljic …). Precej bolj misteriozne so na primer skladbe Irina's Theme (nepričakovano lirična tema za zlobno rusko vojakinjo, ki jo je odigrala Cate Blanchett), The Spell Of The Skull, Hidden Treasure And The City of Gold, Secret Doors And Scorpions in Temple Ruins And The Secret Revealed, tipično akcijsko pa so naravnane The Journey To Akator (ki vsebuje zelo zanimiv in živahen etno ples), Grave Robbers, Ants! in The Depature. Ploščo sklene obvezni 9-minutni Finale, ki je, kot je pogosta praksa na njegovih soundtrackih, preplet vseh glavnih tem iz filma in spremlja njegove odjavne napise, v njem pa lahko za nekaj sekund zaslišimo celo harmoniko (ki jo je Williams sicer nazadnje uporabil leta 2004 za film Terminal). V glasbi lahko na trenutke prepoznamo tudi nekaj subtilnih utrinkov, ki nas spomnijo na filme E.T. The Extra-Terrestrial, Star Wars, Catch Me If You Can idr.

Da glasba zveni tako dobro in navdušujoče, je gotovo tudi zasluga izvrstnega igranja orkestra Hollywood Symphony Orchestra (pozna se, da snemajo predvsem filmsko glasbo) in Williamsovega dolgoletnega sodelavca, snemalca Shawna Murphyja.

Skladatelj v svojih 56 letih aktivnega delovanja še ni razočaral in tudi tokrat mu je uspel odličen glasbeni podvig. Bravo, maestro!

Tine Vučko