Letnik: 2008 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Borja_M

KON and AMIR

Off Track Vol. 2 − Queens

BBE, 2008

Newyorški dvojec Kon and Amir se je pred leti proslavil s serijo kasetnih miksov On Track, na katerih sta zmiksala le koščke komadov (snippets), dele, ki so jih samplali njuni newyorški kolegi, ali pa vrhunce posnetkov. Oba sta znana kot strastna kopača za ploščami (crate diggerja), danes pa (tudi) po zaslugi te kultne serije nesporno spadata v prvo ligo znanih zbiralcev, skupaj z imeni, kot so Muro, Dj Shadow in Cut Chemist, znano pa je tudi, da so za njune nasvete prosili nekateri priznani producenti, mojstri, kot so Pete Rock, Diamond D, Dr. Dre itd.

Njuna sloga sta nekoliko različna. Kon je v prvi vrsti didžej, šele potem zbiratelj. Zadnja leta se vse bolj posveča iskanju raritet diska, boogieja in soula, torej precej specifične tamkajšnje klubske glasbene izkušnje. Amir je didžej le v drugem planu. Dolga leta je delal v kultni newyorški ploščarni, najbolj pa ga zanimajo zvrsti jazza ter brazilskih in afriških godb idr. Torej bolj »glasbeni« žanri, ki jih je na plesišču težko miksati, saj niso narejeni kot klubska orodja. Če so bile te različne glasbene usmeritve nakazane že v preteklosti, pa so se razlike zares pokazale z njunimi novejšimi miksi, kjer je eksplicitno napisano, kdo od njiju je naredil kateri del. Z britansko založbo BBE (Bearly Breakin' Even) sta začela sodelovati, ko sta skupaj z najbolj znanim japonskim vinilnim obsesivnežem Murom pripravila kompilacijo Kings Of Digging, precej eklektičen izbor redkih izdaj funka, jazza, soula in afriških godb. Pred kakšnim letom so se dogovorili, da bosta pri BBE izdala serijo petih miksov z naslovom Off Track – ta skovanka naj bi po nekoliko ambicioznem mnenju odgovornih pri založbi zamenjala oguljeno (in že ovrženo) žanrsko oznako Rare Groove, ki se je uveljavila nekje na začetku 90. let za konglomerat »retro« godb, ki so ga takrat vrteli didžeji po londonskih klubih.

Prvi del kompilacije Off Trackje izšel pred nekaj meseci in je razdeljen na dva dela. Enega je pripravil Kon, gre za pozabljene plesne bisere zvrsti soula, boogieja in diska. Na drugi plošči najdemo počasnejše in nekoliko obskurne jazzovske raritete, ki jih je izkopal Amir. V nasprotju s serijo »On Track«, kjer sta zmiksala le koščke komadov, sta se tokrat stvari lotila nekoliko bolj ležerno, saj so komadi nanizani v celotah. Drugi del Off Trackje strukturiran podobno, a je glasbeno še radikalnejši. Kon je pripravil izključno disko boogie miks, Amir pa miks afriških godb, s poudarkom na afriškem soulu in funku. Izjemna gesta je, da sta dodala tudi playlisto, kar ni ravno pogosta praksa pri diggerskih didžejih. Ti pogosto, da bi ostali pred konkurenco, skrivajo svoja odkritja, tradicija tega ekskluzivizma pa seže vsaj do 60. let in scene zvočnih sistemov na Jamajki. Seveda ne najdemo že prej znanih imen, saj gre za precej neznane izvajalce. Vendar pa je tako rekoč ves material zanimiv, predvsem Amirju pa je uspela osupljiva kompilacija materiala s črne celine, ki ga sicer najbrž ne bi nikoli slišali. Pravzaprav je edini posnetek, ki premore znano referenco, priredba soulovske klasike Isaaca Hayesa Hung up on my Baby, ki jo je posnel za blaxploitation film Tough Guys. Posnetek ima sicer drugo ime – Theme Maboneng – izvaja pa ga skupina Abacothozi. Konov del miksa je namenjen predvsem ljubiteljem »prave« disko glasbe, torej tistega dela te najbolj ironične (in groteskne) plesne zvrsti, ki je ni diktiral le trg glasbene industrije in ki jo nekako umeščamo v kontinuiteto ameriškega soula. Amirjev del lahko umestimo med kompilacije afriških godb manj znanih, a prav nič manj izvrstnih izvajalcev, ki smo jih zadnje čase precej slišali in ki jih izdajajo založbe, kakršna je londonska Soul Jazz. Te zbirke ponujajo slikovit pogled v majhne scene, ki niso bile tako izpostavljene kot na primer afrobeat Fele Kutija, a so bile prav tako živahne. Skratka, gre za obvezno poslušanje za vse ljubitelje tovrstnih godb. Poučno.

Borja_M