Letnik: 2008 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Jane Weber

RAZLIČNI IZVAJALCI

The Golden Age of American Popular Music: The Country Hits

Ace Records, 2008

Country je res delikaten glasbeni slog, saj seže od bebavih popevčic do močnih globoko izpovednih balad, ki bi morale prepričati vsakega poznavalca popularne glasbe. Seveda pa je treba preposlušati na desetine albumov, preden si lahko ustvariš kolikor toliko popolno sliko in se rešiš okovov predsodkov, ki so po svoje razumljivi, izvirajo pa torej iz glasbene nerazgledanosti.

Naslov The Golden Age of American Popular Music ni za lase privlečen. Pogled na lestvice popularnosti namreč daje vedeti, da je bila velika večina uspešnic countryja, ki jih prinaša ta zbirka, visoko uvrščenih tudi na pop lestvici. Za nameček pa so te skladbe močno vplivale na glasbene tokove ne samo v countryju, ampak tudi v drugih glasbenih žanrih. Zbirka zajema obdobje med letoma 1956 in 1962 in verjetno ni treba posebej (ali pač) poudarjati, da je bil country iz tega zlatega obdobja zelo blizu rockabillyju; o tem, da ima da rock'n'roll močne korenine tudi v countryju, nam verjetno ni treba razpravljati. To nam je menda že jasno. V tem zlatem obdobju je popularnost določenega izvajalca sovpadala z uspehom na lestvici, to razmerje pa se je pozneje spremenilo in danes na teh najboljši ne kraljujejo več. Lep primer takšnega izvajalca, ki bi si zaslužil biti na vrhu lestvic, je Dale Watson, ki smo ga na začetku kariere slišali tudi pri nas. Seznam izvajalcev lahko beremo kot »mini Country Music Hall of Fame« − Jim Reeves, Patsy Cline, Eddy Arnold, Lefty Frizzell, Bobby Bare in Johnny Horton. To je le nekaj znamenitih imen, in če pazljivo poslušamo samo njihove skladbe, se nam odpre široko obzorje countryja, ki sega od nedolžnih popevk Eddyja Arnolda in Bobbyja Bara, do pesmi, polnih grehote, ki sta jih zapustila prezgodaj umrla Patsy Cline in Lefty Frizzell. Ne nazadnje gre omeniti tudi obsežno knjižico, ki jo je spisal Chris Bolton – novinar nedvomno najboljše (angleške) countryjevske revije Country Music People.

Pričujoča izdaja utegne biti zanimiva za vse ljubitelje te zvrsti, za zbiralce uspešnic z lestvic popularnosti, za mlade in za ljubitelje t. i. alternativnega countryja. Slednji bodo lahko slišali, čemu je alternativni country sploh alternativa. Naša narodno-za(je)bavna muzika, ki jo tako radi primerjajo z njim, žal v glavnem ostaja na področju bebavosti in ima malo poglavij, vrednih pozornosti in resne obravnave. V ameriškem countryju je razmerje med dobrim in slabim večkrat na strani dobrega, in to ta plošča le potrjuje. Le potruditi se je treba!

Jane Weber