Letnik: 2008 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Jane Weber

RAZLIČNI IZVAJALCI

Thank You Friends: The Ardent Records Story

Big Beat Records, 2008

Studii, ki že nekaj desetletij delajo v Memphisu pod imenom Ardent, spadajo med najbolj znane glasbene meke. Tam so snemali Led Zeppelin, ZZ Top in R.E.M., če naštejemo le nekaj bolj znanih imen. Bolj kot studii pa je za samo glasbo pomembna založba Ardent, znana predvsem po kultni rockovski skupini Big Star, ki je odločilno vplivala na Petra Bucka in njegove prijatelje iz skupine R.E.M., imela pa je tudi nekaj manjših uspešnic.

Gre za zbirko 48 posnetkov iz arhiva ene vidnejših založb iz Memphisa. Prvi album prinaša posnetke iz sredine šestdesetih let, in sicer gre za glasbo, ki bi jo lahko označili kot klasiko garažnega in psihedeličnega rocka. Med številnimi kultnimi imeni gre omeniti glasbenike, kot so Lawson and Four More, The Avengers, The Bitter Ind, Terry Manning in The Badgers. Podobno glasbo so na Otoku izvajali The Yardbirds in The Who. Na drugem CD-ju je glasba, ki je zaznamovala zgodnja sedemdeseta leta, ko je bila založba na vrhuncu in ko je njene plošče distribuirala založba Stax. To obdobje je močno zaznamovala skupina Big Star in zbirka prinaša kar dober ducat posnetkov, tako ali drugače povezanih s to zasedbo in njenim članom Alexom Chiltonom. Gre za glasbo, ki neposredno koketira z angleškim pop rockom tistega časa, njene vplive pa je ob omenjenih R.E.M. čutiti še v muziki The Dream Syndicate, Violent Femmes, Green On Red in podobnih zasedb iz osemdesetih let.

Tisto, kar te posnetke dela tako posebne, je ne nazadnje tudi njihova tehnična kvaliteta, zaradi katere so novinarji studie Ardent radi primerjali s tistim na Abbey Roadu. Pomena skupine Big Star se danes premalo zavedamo. Njihovo glasbo iz sedemdesetih so zaznamovali hardrockovski rifi, melodije kakšnih Velvet Underground in na trenutke spevnost, kot jo srečamo na ploščah R.E.M. Ko so Petra Bucka vprašali, ali so nanj vplivali The Byrds, je odgovoril, da je poslušal samo njihovo countryjevsko ploščo, ter dodal, da se je značilnega igranja kitare naučil s plošč Big Star. Če želite svojo sliko o glasbi Memphisa natančneje osmisliti, je to pravšnja izdaja. Kar nekaj težko dosegljivih posnetkov je zdaj končno − na dlani.

Jane Weber