Letnik: 2008 | Številka: 7/8 | Avtor/ica: Tine Vučko

PAPIRNIŠKI PIHALNI ORKESTER VEVČE

Cankarjev dom, Ljubljana, 31. 5. 2008

Koncertov filmske glasbe je pri nas žal zelo malo, zato je odločitev enega naših boljših ljubiteljskih pihalnih orkestrov, ljubljanskega Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, za ta projekt vsekakor treba pozdraviti in pohvaliti.

Vevški godbeniki, ki jih je vodil dirigent Aljoša Deferri (kot koncertni mojster je zaposlen v Orkestru slovenske vojske), so koncertni program zastavili precej ambiciozno in publiki, kot so sami zapisali, obljubili »glasbeno potovanje skozi zgodovino filmske glasbe – od Charlieja Chaplina do Piratov s Karibov«. Koncert so začeli s koračnico Vinka Štrucla Papyros, ki je bila napisana posebej zanje in jo imajo godbeniki tako rekoč za svojo himno. Vseeno pa se mi zdi, da bi se ji tokrat morda lahko odrekli in koncert filmske glasbe začeli v nekoliko bolj filmskem duhu, na primer z znamenitimi 20th Century Fox fanfarami Alfreda Newmana. A nič za to, program, ki je sledil, je bil toliko bolj zanimiv. Po uvodni koračnici smo slišali venček melodij iz filmov Charlieja Chaplina. Aranžma, dolg dobrih 11 minut, je obudil spomine na številne filme enega največjih genijev zgodnje kinematografije, orkester pa je navdušil s trdno in doživeto interpretacijo. Ta se je nekoliko zamajala pri naslednji skladbi, glavni temi filma Out Of Africa, ki jo je leta 1985 napisal znameniti angleški skladatelj John Barry. Pri njej je zelo pomembna dinamična uravnoteženost posameznih sekcij orkestra, od katere je odvisen izjemen učinek te skladbe, pri kateri je izpeljava uvoda skoraj pomembnejša od glavne teme. To jim žal ni v celoti uspelo. Da filmska glasba nikakor ni lahka za izvajanje, se je pokazalo tudi pri naslednji, prepletu melodij iz prvih treh filmov o arheologu Indiani Jonesu skladatelja Johna Williamsa (glej Plošče), čigar kompozicije praviloma ne manjkajo na nobenem tovrstnem koncertu. Ob sicer solidni izvedbi venčka smo bili priča občasni negotovosti tolkalcev in trobilne sekcije, ki se je morala soočiti z Williamsovim virtuoznim pisanjem za trobila. Orkester se je v boljšo formo vrnil z melodijami iz filma Pirates Of The Caribbean: Dead Man's Chest skladatelja Hansa Zimmerja, pri katerih se je jasno slišalo, da so v glasbi začeli uživati tudi izvajalci sami.

V drugem delu smo poslušali predvsem melodije z vesoljsko tematiko, saj so igrali venčke tem iz space opere sage Star Wars (John Williams), iz filma Independence Day (David Arnold) in iz znamenite serije nadaljevank in filmov Star Trek (Jerry Goldsmith, Dennis McCarthy). Povrhu smo slišali še izbor glasbe iz filmov o tajnem agentu Jamesu Bondu. Po izvedbeni plati sta najbolj navdušila Independence Day in James Bond, po glasbeni pa gotovo Star Wars; tu je bilo spet slišno breme, ki ga Williams nalaga (predvsem) trobilni sekciji. Pri Jamesu Bondu je avditorij navdušil posebni učinek v obliki pokanja s pištolo (ki pa je pri tretjem strelu žal zatajila).

Na splošno lahko gotovo rečemo, da so bile izvedbe vseh skladb na visokem nivoju, sploh glede na to, da gre za ljubiteljski orkester. To je z aplavzi in navdušenjem jasno izkazovala tudi publika, zato se mi je zdelo nenavadno, da od orkestra nismo izprosili nobenega dodatka. Morda so bili po takem programu precej izčrpani, kar ne bi bilo nič nenavadnega.

Poleg glasbene plati večera pa se moramo ozreti še na organizacijsko, ki pogosto po krivici ostane zanemarjena. Najprej je treba pohvaliti odlične koncertne liste, kjer smo pogrešali le podatek o tem, kdo je avtor izčrpnih in informativnih tekstov o skladbah in filmih. Omeniti moramo tudi voditelja povezovalca večera Juša Milčinskega in Tonija Cahuneka. Njuni skeči med skladbami so bili gotovo zanimivi, toda za tak koncert nekoliko preveč burleskni in predolgi (nedvomno pa bi se odlično obnesli na kakšni glasbeni matineji za šolsko mladino). In nazadnje, nikakor pa ne najmanj pomembno – ves čas med skladbami so se na platnu za orkestrom vrteli videoinserti iz filmov, katerih glasbo so takrat igrali. Projekcija je bila narejena izjemno premišljeno in precizno ter je z glasbo ponudila na trenutke prav vrhunsko koncertno doživetje.

Tine Vučko