Letnik: 2008 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Matej Krajnc

CREAM

Those Were The Days – Specially Repackaged 2008 Edition

Polydor, 2008

Zbirka, ki je pred menoj, je prvič izšla že pred enajstimi leti, a ko sem zadnjič hodil po trgovinah, sem postal pozoren na novo različico, ki so jo malce konfekcijsko popravili. In ker letos mineva štirideset let od izida albuma Wheels Of Fire, ki se je hitro uvrstil na prvo mesto lestvice albumov v ZDA, je vredno o glasbi Cream spet kaj zapisati. Bili so ena prvih zaresnih superskupin (pozneje so se tako v rocku kot v popu kar vrstile) in njihova zapuščina, zapakirana tako ali drugače, je že dolgo na voljo na zgoščenkah. Nedavno tega je izšla še ena kompilacija njihovih najboljših ali najbolj znanih komadov (odvisno od gledišča posameznika), vendar pa pričujoča daleč presega preostalo, kar dobite kompilacijskega. Če že ne drugega – zbrani so njihovi vsi štirje redni studijski albumi, najpomembnejša koncertna zapuščina in precej redkosti. Poznavalce slišim tožiti, da zbirka ne vsebuje posnetkov za BBC, ampak kam bi jih pa spravili? Hja, na peto ali šesto ploščo, ampak koncept Those Were The Days je nekako popoln prav s štirimi. Če se ne motim, je Polydor posnetke BBC-ja tako in tako izdal posebej nekje leta 2003.

Redkosti? Tu je še neobjavljena verzija pesmi Lawdy Mama, precej demo različic, denimo pesmi Weird Of Hermiston, SWLABR, We're Going Wrong in nekaterih drugih, kot dodatek pa Falstaff Beer Commercial – reklame so že včasih širile občinstvo in tudi prispevale kaj v tošelj. In razvrstitve? Na prvih dveh zgoščenkah studijski posnetki in redkosti, drugi dve pa sta rezervirani za koncertno zapuščino. Zbirka se tako začne z njihovo prvo britansko malo ploščo Wrapping Paper in konča s pesmijo Sunshine Of Your Love, izvedeno v živo v šovu Glena Campbella, ta še do zdaj ni bila na voljo.

Obsežna knjižica z esejem izpod peresa Johna McDermotta in podatki o snemanjih/pesmih so v podobnih zbirkah tako in tako stalnica, le da se včasih zgodi, da kakšni založbi kaj uide ali se prehitro zadovolji s pomanjkljivim dodatkom. Med listanjem po tej nisem opazil nič takega, kar bi zares manjkalo.

Matej Krajnc