Letnik: 2008 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Tine Vučko

KOMORNI ZBOR, SIMFONIČNI ORKESTER RTV LJUBLJANA, SOLISTI

Giacomo Puccini: Madame Butterfly

ZKP RTV Slovenija, 2007

Znamenito in priljubljeno opero Madame Butterfly (ali pravilneje Madama Butterfly) je Giacomo Puccini napisal pred 104 leti, še danes pa je stalnica na odrih po vsem svetu, v ZDA celo najpogosteje izvajana opera. Pri nas je bila prvič izvedena relativno hitro, le štiri leta po krstni izvedbi v milanski Scali (ki je bila sicer precejšnja polomija), prvi posnetek pa je nastal konec leta 1965, ko sta jo posnela tedanja Komorni zbor in Simfonični orkester RTV Ljubljana s solisti; zbor je vodil Lojze Lebič, orkester pa maestro Samo Hubad. In prav ob 90. življenjskem jubileju legendarnega dirigenta Sama Hubada je pred letom ZKP RTV Slovenija izdala omenjeno dvojno ploščo »kot izraz hvaležnosti in priznanja za njegov velikanski umetniški prispevek slovenskemu glasbenemu življenju«, kot je zapisano v knjižici CD-ja. Vsekakor lepa in hvalevredna gesta, ki pa ima še veliko širše razsežnosti, saj je založbi uspel pravi veliki met. Plošča se namreč že na naslovnici bohoti z zapisom Prvi stereofonski posnetek večjega glasbenega dela na Slovenskem. Potem lahko v notranjosti CD-ja beremo izredno zanimiv in informativen zapis tonskega mojstra Sergeja Dolenca, ki je novembra 1965 opero posnel v veliki (zdaj Kozinovi) dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani v zelo zanimivih okoliščinah. Nastal je izjemen posnetek orkestra, zbora in solistov, ki so bili, če sklepamo po slišanem, v tistem času vsi v vrhunski formi, kajti izvedbe so tako rekoč brezhibne, sploh orkester je izjemno muzikalen, in nedvomno drži, da so glasbeniki med vodstvom maestra Hubada (1966–1980) doživeli velik umetniški razcvet. Stvar je zares izvrstna in vsestransko reprezentativna, tako da bi jo z lahkoto postavili ob bok na primer posnetkom Karajana, Barbirollija in še koga.

Posebno pohvalo pa je treba nameniti tudi tehnični strani plošče. Posnetek namreč zveni tako ostro in čisto, kot da bi opero snemali prejšnji mesec in ne pred 43 leti. Zato gredo poleg že omenjenemu tonskemu mojstru Sergeju Dolencu vse pohvale tudi Miru Prljači, ki je poskrbel za urejanje in digitalno obdelavo. Prljača, ki je mojstrstvo dokazal že na številnih ploščah, je tudi tu opravil izjemno delo.

ZKP RTV Slovenija je tokrat poskrbela za izjemno poslastico, ki bo gotovo našla (mora najti!) prostor na polici marsikaterega ljubitelja klasične glasbe in/ali opere, in samo upamo lahko, da se v ljubljanskih arhivih na Tavčarjevi ali Kolodvorski skriva še kakšen podoben glasbeni zaklad. Komaj čakamo!

Tine Vučko