Letnik: 2008 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

MILLO TORRES Y EL TERCER PLANETA

Masa Con Masa

Pimpking Music, 2008

Portoriška glasba je bila v svetu latinske doslej največkrat obravnavana v kontekstu fenomena salse, ki so ga v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v New Yorku izumili ravno tamkajšnji portoriški priseljenci. Ali pa smo jo povezovali z njihovimi sedanjimi velikimi imeni, kot je Marc Anthony, ki prav tako živi v ZDA, ali Elvis Crespo, ki je zaslovel z izvajanjem merengueja, kar spet ni tipična portoriška glasba, saj prihaja iz sosednje Dominikanske republike. Portoriko ima na Antilih poseben položaj. Gre za državo, ki ima pridružitveni status z ZDA, kar pomeni, da so povezani z njihovim gospodarstvom, za plačilno sredstvo pa imajo ameriški dolar. Glasbene razmere so tako v primerjavi s sosednjimi otoki idealne, presegajo jih samo tiste v ameriškem Miamiju, ki je tako ali tako odskočna deska za vse karibske države.

Kitarist, pianist in pevec Millo Torres s skupino El Tercer Planeta prihaja iz portoriške prestolnice San Juan, vendar se je tudi on glasbeno izobrazil v ZDA, in sicer v Bostonu. Po vrnitvi na otok je leta 1994 ustanovil skupino El Tercer Planeta in z njo doslej posnel že štiri plošče. Zadnja z naslovom Masa con Masa je na področju rocka pravkar nominirana za prestižno latinsko nagrado lo nuestro. Uvrščanje v okvire rocka v njenem primeru niti ni najboljše, saj gre za zelo raznoliko prepletanje ritmov, med katerimi prednjačita predvsem reggae in ska, vse skupaj pa je oplemeniteno z jazzom, rockom in salso. Millo Torres se je namreč glasbeno napajal pri dveh pomembnih latinskoameriških in karibskih glasbenikih – Bobu Marleyju in Carlosu Santani – in vplivi obeh se čutijo tudi v njegovem današnjem delovanju. Sicer pa je odre delil tudi z drugimi pomembnimi ustvarjalci, kot so Tego Calderon, Danny Rivera in Cheo Feliciano.

Torresov reggae tekstovno sicer ni tako udaren kot Marleyjev, vendar ga odlikuje ravno njegovo povezovanje z jazzom, v katerem je pravi mojster. Jazzovsko je z zvoki pihal, trobil in vibrafona, recimo, močno obarvana skladba Steppers 2, eden od biserov na plošči. Med podobne spadajo še Alto en Cupey Alto in Caunedo ter predvsem funk-jazzovska naslovna skladba Masa con Masa. Torres je avtor vse glasbe in tudi vseh besedil, plošči pa je dodan še DVD z dvema videoma in posnetki iz zakulisja nastajanja albuma, s katerim spoznavamo neko doslej precej neznano podobo portoriške glasbene scene.

Marko Jenšterle