Letnik: 2009 | Številka: 1/2 | Avtor/ica: Tine Vučko

BIG BAND RTV SLOVENIJA and UROŠ PERIĆ

All Of Me

ZKP RTV Slovenija, 2008

Mladi celjski glasbenik Uroš Perić - Perry očitno ni izjemno znan le v domačih slovenskih logih, pač pa tudi onkraj luže v ZDA, kot lahko zadnje čase beremo v medijih. Je pevec, pianist in harmonikar, o katerem lahko na njegovi spletni strani preberemo, da "so nanj večinoma vplivale legende, kot so Ray Charles, Nat King Cole, Aretha Franklin, Billie Holiday, Ottis Redding", in njim podobni ter da je "zelo redek primer belega pevca s črnskim jazz glasom", mediji pa ga daleč najraje primerjajo z Rayem Charlesom, čigar pesmi najraje izvaja; nadeli so mu celo vzdevek "beli Ray", njegov največji uspeh dosihmal pa je bilo verjetno laskavo vabilo na znameniti jazz festival v švicarskem Montreuxu.

Perić je z Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana (ki je napisal tudi nekaj aranžmajev) posnel prvo samostojno ploščo in jo naslovil po priljubljenem jazz standardu All Of Me, ki ga je prva posnela Belle Baker in je seveda tudi uvrščen na ploščo. Periću, Krajnčanu in glasbenikom big banda se je na snemanju pridružil še legendarni srbski trobentač Duško Gojković in prispeval nekaj odličnih solov. Repertoar seveda sestavljajo predvsem komadi, ki jih je posnel in pogosto izvajal Ray Charles. Med 13 skladbami tako najdemo standarde, kot so Summertime, Cry Me a River, Rosetta, It Had To Be You, The Good Life in naslovno All Of Me. Sicer gre v celoti za izrazito swingovsko zasnovano ploščo, kar je nedvomno področje, kjer se big band naše RTV-hiše počuti zelo domače. V ozadju dobro zveni predvsem nekoliko pomlajena sekcija saksofonov (Lovro Ravbar, Adam Klemm), prava poslastica pa je seveda tudi vsak Gojkovićev solo.

Kljub vsemu plošča najbolj zaswinga predvsem v komadih z živahnejšim tempom (Rosetta – kako zasrbijo pete!, Ol' Man Time, When I Saw You), pri baladah se včasih zazdi, da je kazalec energije nihal "iz zelenega v oranžno" in nazaj. Izjema, ki vsekakor zasluži posebno omembo, je mojstrska, skoraj 7 minut in pol dolga izvedba Gershwinovega Summertima, ki jo zaznamuje nemara najčudovitejši Gojkovićev solo na albumu, trobentač pa je prispeval tudi odličen aranžma. Perić je na plošči tudi skladatelj, tekstopisec in aranžer. V celoti njegovo delo (razen aranžmaja) je medium swing skladba Without You I've Got Nothing But Misery, povsem spodobna kompozicija, ki v ničemer bistveno ne odstopa od preostalega programa in prikladno sklene ploščo. Perry je napisal še aranžma balade Nancy in pri vseh skladbah odigral tudi klavir. Vokalne parte je odpel doživeto, zagnano in s pravim guštom, a vseeno mislim, da ima še marsikaj pokazati.

Čeprav zveni naslov albuma precej ambiciozno in bi ga prej kot od glasbenika, ki izda prvenec, pričakovali od kakšnega starega mačka, ki si želi na plošči best of zaobjeti večdesetletno glasbeno ustvarjanje, poslušanje vendarle uspešno prepriča o tem, da naslov ni izbran tako zgrešeno. Zaskrbi morda le to, kaj nam ima Perić (ki menda že snema novo ploščo) še pokazati, če pa je že na prvo ploščo posnel "svoje vse"; rezultat je vsekakor všečen in poslušljiv izdelek, a zaenkrat brez znatnejših presežkov. Z zanimanjem čakamo.

Tine Vučko