Letnik: 2009 | Številka: 11/12 | Avtor/ica: Andrej Hočevar

TORBEN SNEKKESTAD

Conic Folded

Ilk Music, 2009

Domiselno naslovljeni Conic Folded je prvenec norveškega saksofonista in klarinetista Torbena Snekkestada, ki s svojim triom, v katerem sta še pianist Jon Balke in basist Jonas Westergaard, v poslušanje ponuja album izvrstnih improvizacij, raztegnjenih po precej široko zasnovanem prostoru, zgolj zasilno zaznamovanem s freejazzovskim teritorijem predhodnikov, kot je bil s svojim triom Jimmy Giuffre. Naslov, ki se navezuje tako na dva gradbena principa pihalnih instrumentov, hkrati evocira že tudi Evana Parkerja, ki mu je Snekkestad posvetil eno izmed enajstih kompozicij.

Conic Folded odpre tiha, izjemno sugestivna skladba September, ki že napove značilno prostranost Snekkestadove lirične godbe, polne melanholije s prefinjenim občutkom za prostor in praznino. Snekkestad si ne glede na to, ali igra saksofon ali klarinet, s pianistom podaja s klasično senzibilnostjo zasnovane krhke melodije, v katerih tu in tam zlahka prepoznamo značilni severnjaški melos, ki pa ga Snekkestad hitro preseže in se ne omejuje z njim. Na trenutke se lepo razkrije v bistvu preprosta kompozicijska osnova, predvsem v minimalističnih basistovih linijah v povezavi z osamljenim akordom ali dvema, ki ju Jon Balke pusti odmevati v tišino. Ta tišina ali praznina anticipacije ustvarja izjemno močan naboj, kar Snekkestad tudi s pridom izkorišča, saj so dolge pasaže tišine ali skoraj tišine zapolnjene s plahimi napovedmi posameznih tonov, ki se lahko v trenutku spojijo v prepoznavno frazo ali zgolj njen del, ki ga dopolni klavir. Njegova fraziranja so izjemno tekoča, vendar je najbolj poln izraza v skromnih, čisto tiho odigranih pasažah med šepetajočim atonalnim pihanjem in škripajočim rojevanjem prestrašenega tona. Snekkestad tudi odlično obvlada alternativne tehnike, ki jih ponuja na videz skromno v najbolj pridušenih pasažah s prepihavanji in krožnim dihanjem.

V drugih skladbah prevladujejo bolj svobodni in improvizirani principi, kjer se vsi glasbeniki srečajo na odprtem polju, dojemljivem za bolj dinamične izmenjave idej. Takrat, denimo na ozadju nekajminutne vaje v krožnem dihanju, kot kontrapunkt svoj prostor najdejo tudi težje, bolj stroge in ritmizirane linije, ubiranje klavirskih strun in nepričakovani perkusivni elementi. Spet drugič se v posvečenem prostoru, ki ga ustvarja Snekkestadov trio, pojavijo melodična valovanja, lirični klavirski vložki, polni impresionizma in evokacij hladnega severa, a tudi klasične komorne glasbe. V tem kontekstu sta dve bolj poskočni skladbi presenetljivi medigri z neposredno vzpostavljenim ritmom, celo do te meje, da trio v eni od njiju že kar zaswinga. A kratke bopovske pasaže zgolj nakažejo eno izmed smeri, v katero bi trio z lahkoto spet zašel.

Snekkestadov prvenec Conic Folded je težko ulovljiv izdelek zrelega glasbenika, ki navdušuje z občutkom za prostor in tišino. Eterične, svobodne pasaže pogosto prizemljijo lirični drobci melodije, ki jo na posameznih mestih za trenutek prevzamejo vsi trije glasbeniki, ki z nezgrešljivo emocionalno vsebino nikoli ne zapadejo v suhi formalizem.

Andrej Hočevar