Letnik: 2009 | Številka: 3/4 | Avtor/ica: BIGor

Nova srbska scena

Ona se budi

Z novo fonogramsko edicijo Nova srbska scena je nova generacija srbskih skupin stopila iz podtalja in dodobra zatresla novorockovsko dogajanje na zahodnem Balkanu.

Avgusta 2007 se je na oder puljskega festivala Art and Music (AandM) povzpela mlada tričlanska rockovska zasedba Repetitor. Neotesano je zaropotala. S punkrockovsko neposrednostjo je špricala energijo na vse strani. Surova izpovednost mladostnikov iz velemesta je v trenutku osvojila publiko. Beograjskim kolegom s spletnega časopisa Popboks, ki so pripeljali s seboj še druge predstavnice nove srbske scene Tussilago, Shiroko in Sajsi, se je smejalo. S skoraj vzvišenim ponosom so prikimavali vznesenemu navdušenju nad dekliško-fantovskim triom, ki je v finalu tekmovalnega dela festivala s počenimi krvavimi žulji podčrtal popolno predanost. Brez veta so bili Repetitor stoodstotni zmagovalci AandM in odkritje (po)let(j)a 2007.

Maja lani je trojica spet nastopila na festivalu AandM. Z izpiljenim nastopom brez treme je Repetitor opravičil zmago leto prej. Ob zorenju so izstopile značilnosti vsakega člana posebej: jeklena napetost kitarista in pevca Borisa Vlastelica − ki si ga je enciklopedist jugo rocka Petar Janjatović dovolil primerjati z Milanom Mladenovićem − igriva odločnost basistke Ane Marije Cupin, ki je na odru v krvnem sorodstvu s Kim Gordon iz Sonic Youth, in nepogrešljivost ženske stroja za bobni Milene Milutinović, ki s strumnimi udarci trese bobne, kot je to znala samo Lori Barbero iz Babes In Toyland.

Kot leto prej je bil tudi lani v tekmovalnem delu programa AandM paket svežih, novih srbskih bendov. Ženekese, Krš in Stuttgart On Line so z raznolikimi, neuniformiranimi in nepredvidljivimi glasbenimi izbruhi pustili nadpovprečen vtis. Ob tem, da je vsak zase izstopal, je bila v zraku pozitiva medsebojne podpore. Nihče ni stal ob strani in ljubosumno gledal. Nasprotno, vsi so vneto spremljali nastope svojih rojakov in bučno poudarjali pripadnost, solidarnost in tovarištvo.

Početje Popboks je dobra stvar,”mi je poleti 2007 pred barom Epidemija v središču Pulja pripovedoval St., pevec in tekstopisec karizmatične blues trip hop skupine Goribor iz srbskega rudarskega mesta Bor (glej Musko, št. 6/07). “V začetku leta so organizirali pet ali šest dobro obiskanih koncertov neuveljavljenih, neznanih skupin. Na koncertu je bilo povprečno 200 do250 ljudi in to je zelo pomemben premik. Na www.popboks.com se da slišati vse te skupine.

Gre za nadaljevanje večletnega dela na rubriki Scena,”mi je konec lanskega leta ob obisku beograjske pisarne Popboksa razlagal Aleksandar Pavlić. “Spletni časopis Popboks ne bi imel pomena in smisla, če se ne bi ukvarjal z dogajanjem na domači sceni. Na začetku smo izpeljali serijo tribun in predavanj o naši glasbeni sceni z avtorji, mediji, založniki, promotorji. Naslednji korak je bila ustanovitev internetne rubrike Scena, kjer se bendi predstavljajo in povezujejo. Iz rubrike smo izvlekli nekaj imen, ki smo jih agresivneje predstavili. Kmalu so nekatere začele izstopati in te so prišle do prvenca.

Od septembra do konca lanskega leta so skupine Nežni Dalibor, Repetitor, Petrol in Slaptrap doživele objavo prvenca v ediciji Nova srpska scenazaložbe Odličan hrčak, ki je znana tudi kot srbsko glasbenopromocijsko podjetje uveljavljenih izvajalcev, kot so Partibrjekers, Vlado Divljan, Obojeni program, Eyesburn, Neočekivana sila, Lira Vega, ter je sestrsko podjetje Digimedie, ki “ima štiri oddelke: ob internetnem časopisu Popboks še videoprodukcijo, glasbeni studio in piar oddelek”, poslovno razgrne polje dejavnosti Pavlić. Če k temu prištejemo še Šipražje, Poletarac in nekatere druge beograjske klube, ki so v lasti lastnika vseh teh podjetij, je jasno, da imamo opravka z razvejano mrežo, ki drži v svoji pesti skoraj pol beograjske scene.

Še pred objavo samostojnih plošč sta luč sveta ugledali kompilaciji Jutro će promeniti sve? in Zdravo, zdravo, zdravo. Na kavi s člani skupine Nežni Dalibor sem izvedel, da so se z drugimi bendi spoznali prav prek omenjenih kompilacij. Lansko Zdravo, zdravo, zdravo, na katero so bile ob njih uvrščene še Tussilago, Repetitor, Ženekese in Petrol, stilsko in po kolektivni zavesti povežem s kompilacjio Paket aranžman, ki je ponesla v svet beograjski novi val. “Mi, ki stojimo za edicijo Nova srbska scena in založbo Odličan hrčak, tega ne povezujemo s Paketom aranžman. Gre za drugačne čase,” se odzove Pavlić na to primerjavo. “Preprosto so se pojavile nove skupine z avtorskim pečatom in močno voljo po predstavitvi svoje glasbe širši javnosti. Mi jim pri tem zgolj pomagamo.

Prvemu valu izdaj bo v kratkem sledil drugi s prvencema Ženekese in Stuttgart On Line. Tretji val je bil konec februarja kronan z nagrado Popboksa za najboljši mladi bend, ki je pripadla nabritemu duu bas-boben Multietnička atrakcija, ob katerem Pavlić izpostavi še skupino Metak za zlikovce in na koncu podčrta: “Večina skupin v ediciji Scena ima malo članov. Ali gre za trojice, na primer Slaptrap, Repetitor in Petrol, tudi Nežni Dalibor je v osnovi trio, ki ima pridruženega četrtega člana, ali pa duo, na primer Stuttgart on Line in Multietnička atrakcija.” Nova generacija skupin se od starejših bendov razlikuje predvsem po tem, da ni samozadostna in omejena zgolj na Beograd. Nasprotno, je odprta in žejna sveta.

BIGor