Letnik: 2009 | Številka: 5/6 | Avtor/ica: Zoran Pistotnik

SUN RA

Live In Cleveland 1975

Leo Records, 2009

Izgubljati besede o pomenu glasbenega opusa Sun Raja za zgodovino sodobnih svetovnih godb bi bilo tukaj, pa tudi v obče, povsem odveč. Gre za eno najbolj samosvojih, markantnih, atraktivnih, prodornih in karizmatičnih osebnosti, kar se jih je do danes vpisalo v omenjeno zgodovino. V njegovem glasbenem delu je fascinantno praktično vse, od same vsebine in izvedbenih inovacij – z obojim je bil daleč pred časom, a hkrati na nek povsem drugje utirjen način povezan s preteklostjo, posebno z jazzom – do njegovega obsega in notranje raznolikosti ter povsem zunanjih, spremljevalnih elementov: pojavnosti, glasbenega spektakla, fantastične ideologije, na katero je oprl ustvarjalnost, ne nazadnje tudi mitologizacije tega dela. Glasbena in življenjska pot sta bili dolgi. Njegova ustvarjalnost dosegla radikalni vrhunec nekje sredi 70. let prejšnjega stoletja in se zaokrožila v polnost in zrelost nekje do sredine 80. let. Imeli smo srečo, da smo ga prav v prvi polovici 80. let kar dvakrat srečali tudi v Ljubljani. Posebno njegov prvi celovečerni koncert v Križankah znotraj jazzovskega festivala ostaja nepozabno doživetje – tudi zaradi izjemno naklonjenih okoliščin. Njegove zgodnejše koncerte smo slišali le redki; tisti, ki smo v 70. letih bluzili po takratnih evropskih jazzovskih festivalih. Kjer pa se je spet precej redko pojavljal in ga je bilo težko ujeti. Tako seveda danes o tem ostajajo spomini in predvsem bogat arhiv posnetih koncertov, iz katerega zdaj počasi nastajajo plošče, dostopne tudi širši javnosti. Na tem področju sta posebno dragocena akterja: Waitawhile Sun Ra Archives in Leo Records, ki stojita tudi za pričujočim posnetkom.

Leo Records je bila ena prvih uglednih jazzovskih založb, ki je začela izdajati Rajevo zapuščino; najprej v svojem rednem programu, pozneje znotraj zbirke The Golden Years Of New Jazz. Live In Cleveland je v vseh pogledih reprezentativen dokument o njegovem početju v tistem obdobju. Posnetek je nastal 30. januarja 1975 v Clevelandu (prizorišče ni posebej navedeno), njegov Arkestra je bil takrat izjemna zasedba: dva trobentača (Akh Tal Ebah in Kwame Hadi), šest pihalcev z vsemi mogočimi saksofoni, klarineti, flavtami in fagotom (same legende: John Gilmore, Marshall Allen, Danny Davis, Eloe Omoe, Danny Thompson in James Jacson), vibrafonist Damon Choice, električni basist Dale Williams, dva igralca na bobnih konga (Afakatune in Odun), legendarna pevka June Tyson in pevec Eddie Thomas (oba sta bila tudi plesalca). Vsi člani Arkestra so med koncertom tudi peli, ploskali in uporabljali različna tolkala. Ter plesali, česar se žal z avdioposnetka ne da videti. Repertoar je vseboval njegova najbolj udarna dela tistega obdobja, ki so jih izvedli z ustrezno radikalnostjo, še posebno kadar je maestro uporabil orgle in moog, saj je bil med drugim eden od pionirjev elektronike. Koncert so začeli z Astro Nation (Of The United World In Outer Space) ter nadaljevali s samimi znanimi Rajevimi skladbami: Enlightenment, Love In Outer Space, Theme Of The Stargazers – The Satellites Are Spinning in Friendly Galaxy 2 – I Am The Brother Of The Wind – I, Pharoah. Nastop so končali z oseminpolminutnim solom Suna Raja s sintetizatorjem zvoka (z moogom, seveda), ki se je nato prelil v več kot 14-minutno izvedbo skladbe Duka Ellingtona Sophisticated Lady.

Preprosto fascinantno. Od nastanka teh posnetkov je minilo več kot 34 let. Ob njihovem poslušanju tega zagotovo ne boste verjeli.

Zoran Pistotnik