Letnik: 2009 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Damjana Zupan

In memoriam

Carola Grindea (1914 – 2009)

Življenje zaznamujejo velika dejanja in veliki ljudje. Čeprav majhna po velikosti, je romunska pianistka Carola Grindea svoje obdobje zaznamovala z močnim pečatom. Svoje življenje je po 95 polno izživetih letih sklenila 10. julija letos v Londonu.

Rodila se je 29. januarja 1914 v Romuniji, tam je tudi študirala klavir in se poročila z mladim glasbenim kritikom, kasneje tudi pisateljem Mironom Grindeo. V obdobju antisemitizma sta bila kot Juda prisiljena najti zavetje v Londonu (1939), tam sta si ustvarila družino in obenem našla prostor za razvijanje svojih potencialov in predvsem za spodbujanje potencialov drugih. Ko je v London prišla novica, da je izbruhnila vojna, sta bila v stanovanju dame britanskega igranja na klavir, tj. pri Myri Hess. Hessova je nemudoma želela prenehati igrati, da bi pomagala britanskemu Rdečemu križu, Carola Grindea pa jo je prepričala, naj glasba živi naprej. Tako je Hessova vsak dan med vojno organizirala opoldanske koncerte v Narodni galeriji v Londonu, kjer je številna publika s simbolično vstopnino in v dogovoru z vlado prispevala denar za podporo britanski vojni.

Najmočnejša odskočna deska za ideje, ki so prerasle v mednarodna gibanja, je Carola Grindea našla v času 21-letnega službovanja na prestižni Guildhall School Of Music And Drama v Londonu. Ob pomoči prijatelja violinista Yehudija Menuhina in njegovih kolegov je najprej leta 1978 osnovala društvo klavirskih pedagogov EPTA – European Piano Teachers' Association. Britansko društvo je z leti postalo matična organizacija za danes približno 40 članic (številka se nenehno veča), ki povezuje klavirske pedagoge ne le v Evropi, temveč po vsem svetu. Slovenija se je društvu pridružila leta 1998.

Carola Grindea je kmalu po ustanovitvi EPTE začutila tudi potrebo, da pomaga glasbenikom s težavami. Najprej je uredila knjigo Napetosti v glasbeni izvedbi, v kateri je zbrala poglede različnih muzikov na reševanje poklicnih težav glasbenikov; uvod je napisal Yehudi Menuhin. Leta 1980 je osnovala tudi ISSTIP (International Society For The Study Of Tension In Performance), Mednarodno društvo za proučevanje napetosti med nastopom. V Sloveniji znotraj EPTE od leta 2006 deluje ena najmočnejših povezav z matično organizacijo, sekcija ISSTIP. Leta in leta, tudi po upokojitvi, je Carola Grindea znotraj ISSTIP vsakih štirinajst dni organizirala delavnico Performing Arts Clinic na London College Of Music. Med udeleženci so bili študentje kolidža, ki so želeli izboljšati svoj nastop, tisti, ki so imeli resne težave zaradi napačne tehnike ali naporne vadbe v prisilni drži, otroci z motoričnimi težavami, ki so se ob učenju klavirja učili osvobajati napetosti v sklepih, prihajali pa so tudi poslovneži, govorniki in igralci. Med njimi je bila tudi ameriška igralka Shirley MacLaine, ki je obiskala Carolo, ko se je pripravljala za glavno vlogo pianistke v filmu Madame Sousatzka (1988). Tisti, ki so si želeli dodatnih pomoči in znanja, jih je Carola Grindea sprejela odprtih rok (in običajno vsaj še s kakšno juho) na svojem domu na Emperor's Gate v bližini Hyde Parka in Royal Albert Halla v Londonu. Za svoje delo ni zahtevala honorarja, plačilo je namreč dobila iz državnih ali evropskih skladov, pa še to je bilo namenjeno organiziranju in širjenju dejavnosti ISSTIP. Najbolj je bila srečna, ko je videla, da njeno znanje uporabljajo in širijo ne le v Veliki Britaniji, temveč tudi v drugih državah.

V letih 2002–2004 je v ISSTIP s sodelavci vodila tudi tečaje za usposabljanje terapevtov glasbene medicine; tudi sicer je pogosto organizirala seminarje in kasneje konference. Njena tehnika osvobajanja telesa negativnih napetosti, prirejena za glasbenike (učinkovita pa za vse, ki se z njo ukvarjajo), je že velikokrat dokazala številne pozitivne premike v življenju muzikov. Z naravnost čudežnimi močmi in ob pomoči svoje tehnike je bila sposobna nagovoriti tudi glasbenike s fokalno distonijo, boleznijo, ki onemogoča kontrolo prstov ali drugih delov telesa, ki nam omogočajo igranje, in je že mnogim skoraj uničila kariero. Ob učenju gibov tehnike igranja instrumenta z analizo njihovih prafaktorjev ji je z nebolečimi metodami uspelo tudi tisto, česar niso zmogli številni medicinski strokovnjaki po svetu: glasbenikom vrniti sposobnost nemotenega igranja.

Življenje Carole Grindea ni bilo kronano le s številnimi nagradami (bila je celo nominirana za evropsko žensko leta), nagrajeno je bilo predvsem s tem, da je seme, ki ga je posejala, obrodilo plod, ki je v nenehnem bogatem razcvetu.

Damjana Zupan