Letnik: 2009 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

ATLETAS CAMPESINOS

Tlasocamati

Perro Negro, 2009

Atletas Campesinos so vzporedna skupina mehiškega glasbenika, rastafarijanca in advokata Eltona Garcie, ki smo ga Slovenci lani lahko v živo spoznali kot vodjo njihove zasedbe Leones Negros (glej Musko, št. 7-8/08). Leones Negros so tedaj prvič prišli v Evropo in si za vstop na staro celino izbrali prav Slovenijo. Navdušili so z energičnim nastopom, kjer se je tradicija mehiške zgodovine prepletala z rastafarijanstvom in sodobnim zapatizmom. Podobno se dogaja tudi pri Atletas Campesinos, saj v tej zasedbi sodeluje kar nekaj glasbenikov iz Leones Negros, med njimi tudi Eltonov brat Oliver Garcia.

Navezavo na mehiškoindijansko glasbeno tradicijo nakazuje že naslov plošče Tlasocamati v najbolj razširjenem indijanskem jeziku nahuatl, ki v prevodu pomeni »skozi moja usta govori moje srce«. Po uvodnem precej spevnem posnetku Bienvenida (Dobrodošlica) zasedba že v drugi skladbi udari v samo jedro zadeve. Unidad y fuerza (Enotnost in moč) se zavzema za enotnost Amerricue, kot imenujejo celino. Elton Garcia razbija eno najbolj razširjenih svetovnih zmot, da se Amerika imenuje po Amerigu Vespucciju. Že pred prihodom Špancev so namreč mehiški Maji svojo celino imenovali Amerricua.

Elton Garcia ni le odličen glasbenik (avtor, pevec in trobentač), ampak tudi zelo sposoben odvetnik z magisterijem in tik pred zagovorom doktorske disertacije iz filozofije. Diplomiral je iz ustavnega prava, v doktoratu pa obravnava drugačno zgodovino Amerike od tiste, ki jo poznamo v zahodnem svetu. Poleg tega je avtor knjige Dekolonizacija, zahteve in nepokorščina, v kateri piše o zgodovinskih krivicah, ki so jih osvajalci storili mehiškim Indijancem.

Elton Garcia je imel lani v Mehiki z zasedbo Leones Negros čast nastopiti na kulturnem festivalu mehiških zapatistov, vabilo nanj pa mu je poslal sam Subcomandante Marcos. Tudi Atletas Campesinos ne morejo mimo sodobnega mehiškega zapatizma in obravnavanja osrednjih težav današnje Mehike. To še posebno pride do izraza v pesmi El Racismo (Rasizem), katere refren je zgovoren: »Pravijo, da tukaj ni rasizma, da ni diskriminacije«. V besedilu nato Elton Garcia razbije to trditev, saj so ravno njega zaradi dreadlocksov vrgli iz službe. Diskriminacija je še kako prisotna.

Marko Jenšterle