Letnik: 2009 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Janez Pirc

THE IDAN RAICHEL PROJECT

Within My Walls

Cumbacha, 2009

The Idan Raichel Project je bil po izidu mednarodnega prvenca v tej reviji podrobneje predstavljen pred dvema letoma. Ob omembi tega projekta je treba dejansko govoriti o glasbi, ki jo ustvarja izraelski pisec glasbe, multiinstrumentalist, aranžer in producent Idan Raichel z (glasbenimi) prijatelji in priložnostnimi gosti. Po zelo dobrem sprejetju oziroma odmevnosti njegove prve plošče pri poslušalstvu in kritikih po različnih koncih sveta je v začetku leta (v Izraelu že ob koncu 2008.) izšel drugi album, Within My Walls. Z njim ostaja Raichel še naprej zvest svojemu že preverjenemu konceptu pri ustvarjanju in izvajanju muzike: k osnovni formi skladbe, ustvarjeni s klaviaturami in še nekaj dodanimi glasbili, doda nekaj stalnih instrumentalistov predvsem na različnih strunskih glasbilih ter prefinjenih tolkalih. Ob tem skoraj pri vsaki skladbi gostuje drug vokalist. Takšna kombinacija prispeva k ravno pravemu zvočnemu ravnotežju in dinamiki, ki nihata med dokaj ambientalno ter umirjeno glasbo na eni strani in hkrati živahno, akustično, z mnogo ljudskimi elementi začinjeno godbo na drugi.

V tem oziru nova plošča bistveno ne odstopa od njegovega dotedanjega dela, kar ne preseneča, saj mu je takšen pristop h glasbi prinesel že toliko uspehov. Within My Walls prinaša trinajst kratkih skladb, ki sta jih producirala in aranžirala Raichel in njegov kolega, multiinstrumentalist Gilad Shmueli, tesen sodelavec že pri prejšnjem albumu. Raichel je avtor vse glasbe in večine besedil, spet pa je predvsem tujim vokalnim gostom pustil, da so tudi sami prispevali besedila v skladbah, kjer so gostovali. Na treh prispeva vokale sam, sicer pa je tu še šest pevcev iz Izraela, ki zapojejo v hebrejščini, Jud maroškega rodu Shimon Buskila pa v arabščini. Med tujimi gosti se pojavijo kolumbijska pevka Marta Gómez, ameriška vokalistka ugandsko-ruandskega rodu Somi ter trenutno ena najbolj obetavnih mladih zvezd z Zelenortskega otočja, Mayra Andrade. Nekaj vokalistov poznano že z gostovanj pri Raichelovem projektu na prejšnji plošči – med njimi velja izpostaviti Izraelca Ilana Damtija in Mayo Avraham. Teme besedil so eksistencialne. Osredotočajo se na minljivost vsega, na medsebojne odnose, ljubezen, želje, sanje in prizadevanja posameznika za premagovanje težav ter na svetove, ki jih vsi nosimo s seboj. Ključna razlika tega albuma z njegovim (mednarodnim) predhodnikom je nekoliko večja umirjenost. Ta izvira predvsem iz zelo razkošne orkestracije, ki krasi prvo polovico plošče. V teh delih namreč zasedbo glasbenikov spremlja štiriindvajsetčlanski orkester. V primerjavi s prvencem je produkcija še bolj dodelana in v skladbah se ne pojavljajo sampli. Mestoma se zvok nevarno približa newageevskim prostranstvom, ko se zdi, da je avtorju zmanjkalo inovativnih idej. Album je bil sicer posnet v preteklih letih med turnejami Raichela in njegove zasedbe – na različnih koncih sveta in v več studiih v Izraelu.

Nova plošča prav gotovo ne razočara oboževalcev in tistih, ki se z njim srečajo prvič. Četudi gre za zelo kakovosten t. i. etno pop, se vseeno zdi, da je kot celota premalo drzna in strukturno tudi precej predvidljiva.

Janez Pirc