Letnik: 2009 | Številka: 9/10 | Avtor/ica: Marko Jenšterle

MILK & JADE

Jazz Lent, Maribor, 26. 6. 2009

Dana Leong me je navdušil že na začetku junija, ko je v Cankarjevem domu v spremljevalni skupini Lile Downs igral pozavno. Čeprav je nov, pravkar pridruženi član ansambla, je bil neverjetno suveren, do zdaj znani glasbeni podobi Lile Downs pa je dodal popolnoma nove dimenzije. Zato je bila informacija, da bo že konec meseca s svojo zasedbo Milk and Jade nastopil na mariborskem Jazz Lentu, zame prijetno presenečenje. Zadnje minute pred začetkom koncerta niso bile ravno optimistične. V dvorani, kamor gre okoli 150 ljudi, je bilo zasedenih le kakšnih 30 sedežev, kmalu po začetku nastopa pa se je začela polniti in se nato tudi res napolnila. Ljudje niso le zasedli večine sedežev, ampak so prav simpatično poplesavali tudi v ozadju, saj jim je glasbenik z živahnim in ritmičnim nastopom za to dal dober povod.

Dana Leong je začel z udarno skladbo Bonefield, na sredi katere se je s pozavne preselil na čelo, sledila sta komada Inner Visions Stevieja Wonderja ter Another Perfect Catastrophe zasedbe Firewater. Tudi nadaljevanje je bilo udarno. Poleg trdne zasedbe s čelom in pozavno ter bobni (Aviv Cohen) in klaviaturami (Adam Platt) je nastopil raper MC Core Rhythm, ki pa ni ogrožal osrednje osebnosti večera, ameriškega glasbenika kitajsko-japonskega rodu Leonga. Zvoke električnih instrumentov je pogosto nadgrajeval še računalnik, MC Core Rhythm pa je bil v glavnem postavljen v vlogo spremljevalne zvočne slike. Dana Leong je električni čelo mučil podobno, kot je to v davnih časih s kitaro počel veliki Jimi Hendrix. Nastop je bil nabit z neverjetno energijo, v kateri ni bilo časa in še manj priložnosti za kakršno koli počivanje. To je bila glasba, ki je iz izvajalcev dobesedno bruhala na plan.

Dana Leong ima za sabo štiri plošče. Na prvi, precej klasično jazzovsko obarvani Leaving New York, je med drugim sodeloval Paquito D'Rivera, po njej pa je Leong svoj stil usmeril v sodobnejše, z jazzom podprte raperske vode, v katerih pluje danes. To je dokazal predvsem z odlično ploščo Anthems Of Life, ki ji je sledil EP Life After Dark, pred kratkim pa je izšla njegova prva plošča v živo z zasedbo, ki jo je bilo mogoče videti in slišati tudi v Mariboru. Gre za Milk and Jade − Live In Sweden, s katero lahko vsi tisti, ki so Leonga zamudili na Lentu, vsaj malo podoživijo ta vroč glasbeni večer.

Marko Jenšterle