The Hollies – Changin’ Times (Parlophone 2015)

hollies

The Hollies so leta 1969 peli Dylana – album ni bil tako slab, kot se je govorilo, a leta 1969 so že mnogi prepevali Dylana in to pred Holliesi. Graham Nash je zapuščal bend, pesnil Marrakesh Express, odpiral novo poglavje s Crosbyjem, Stillsom (in Youngom), bend pa je bil v prehodnem obdobju, kar je dokazoval singl Sorry Suzanne, ki uvaja to obdobje. Holliesi so želeli biti Holliesi in Byrdsi hkrati, želeli pa so tudi, da bi jih resno jemali kot razvijajoči se in avtorsko pomemben bend, ne zgolj kot opilek beatlovskega obdobja, ki se je takrat prav tako zaključevalo.

Ko govorimo o diskografiji dotičnega benda v obdobju od januarja 1969 do marca 1973, govorimo o osmih singlih in šestih albumih (gledamo njihovo uradno diskografijo na Otoku). Ta niz uvaja že omenjeni album Hollies Sing Dylan (Springsteen je v obdobju pisanja The River skoraj zagotovo poslušal njihovo izvedbo I’ll Be Your Baby Tonight), zaključuje pa ga Out On The Road. Nekje na sredi tega niza, po izidu albuma Distant Light oktobra 1971, je bend zapustil pevec Allan Clarke, na naslednjem je že pel Mikael Rickfors. Clarke se je vrnil šele leta 1974 z albumom Hollies, zbirka se torej zaključi z Rickforsom. Nato se je zgodila pesem The Air That I Breathe Alberta Hammonda, a tega obdobja pričujoča zbirka ne pokriva več.

Vsekakor priporočljiva zbirka za ljubitelje angleške scene šestdesetih in tudi sicer, če vas zanima zgodovina popularne glasbe, zlasti z bendovske perspektive premikov ob koncu šestdesetih. The Hollies v luči hipijevske generacije, prihoda kantavtorjev in nekaterih težkorockerskih zasedb niso obupali – ostali so poslušljiv bend, značilne vokalne harmonije so takisto ostale (in se z Rickforsom za kratek čas tudi preoblikovale), Clarkov odhod pa je tabor pristašev dodobra razburil (kot tudi Nashev odhod poprej). Vendar Rickforsa ne gre podcenjevati. Njegovi dve plošči sta zanimiv dodatek v diskografijo benda, ki po mnenju mnogih ni imel trdne identitete – no ja, glasba je tu zato, da razmislimo, ali to res drži. Odgovor na to tuhtanje nas zna presenetiti.

 

Share