Jaka Berger – Brgs

brgs

V petek, 22. julija 2016, bo na festivalu Rojišče na Vrhniki bobnar in zvočni raziskovalec Jaka Berger – Brgs premierno uprizoril kompozicijo Tentet slišnega življenjskega toka, s katero obeležuje deseto obletnico od prve izdaje Brgstime, plošče Bas trio, ki jo je posnel s kitaristom Samom Šalamonom in saksofonistom Achillom Succijem. Ob tem jubileju sem z Brgsom sedel v šotor na letošnji Sajeti in spregovoril o njegovi glasbeni poti.

 

Prenesi podcast (desni klik, Save As, levi klik-poslušaj v novem zavihku)

 

Brgs – Tentet slišnega življenskega toka

Kompozicija za glasbo, premik in tišino v  treh delih

22.7.2016 – Festival Rojišče – Vrhnika – lokacija bazen

 

Zasedba:

Jaka Berger – preparirani bobni (slo)

Vid Drašler – bobni, tolkala (slo)

Jošt Drašler – kontrabas (slo)

Antti Virtaranta – Kontrabas (fin)

Ivo Poderžaj – el.bas kitara (slo)

Vitja Balžalorsky – el.kitara (slo)

Andrej Fon – saksofon (slo)

Jure Boršič – saksofon (slo)

Rieko Okuda – viola (jap)

Marina Džukljev – rhodes klaviature (srb)

Tehnična izvedba: Makis Ananiadis

Foto in video dokumentacija: Špela Škulj

 

Navdih za Tentet slišnega življenskega toka prihaja iz misli o potovanju duš filozofa Alana Wattsa. Watts opisuje pot, ki naj bi jo duša »zaživela« iz potrebe po znanju in izkušnji. Na začetku je vse eno in se vse duše zavedajo vseh ter dostopajo do vsega znanja, v drugem koraku se duše materializirajo zaradi želje po izkušnji, a se v tej točki ne zavedajo dejanj drugih, vse do tretjega koraka, kjer se duše vrnejo s svojimi izkušnjami in jih prinesejo v skupno kolektivno zavest, torej korak, kjer vsi spet začutimo izkušnjo vsakega. Gre za krog, ki ga Berger s projektom Tentet slišnega življenskega toka skuša transformirati na raven zvoka ter doživljanja glasbenika, prostora in poslušalca.

S kompozicijo Tentet slišnega življenskega toka želi Jaka Berger obeležiti deseto obletnico prve izdaje Brgstime – Bas trio s kitaristom Samom Šalamonom in saksofonistom Achillom Succijem, ki je bila v letu 2006 založena za priznano italijansko založbo Splasch records.  Plošča je pomemben mejnik v njegovem ustvarjanju. Od leta 2006 do danes pa je sodeloval z mnogimi ustvarjalci, prisostvoval pri različnih praksah in razpravah ter širil dojemanje zvočnosti in glasbe. Kompozicija Tentet slišnega življenskega toka je udejanjenje vseh izkušenj, njena izvedba pa bo velik izziv tako za izvajalce kot za poslušalce.

Pri projektu bodo sodelovali vidni domači in tuji ustvarjalci, ki delujejo v polju sodobne improvizirane glasbe. Vsi avtorji so del aktivno razvijajoče se sredine mlajših glasbenikov, ki  aktivno raziskujejo ter z inovativnimi pristopi prakticirajo kolektivno improvizacijo . Za tehnično izvedbo in dokumentacijo projekta skrbita Makis Ananiadis in Špela Škulj.

 

www.brgstime.bandcamp.com

www.zvocniprepihi.bandcamp.com

rojišče

Share