Festival svete glasbe (Fez, 12. – 20. maj 2017)

vir: Fez Festival of World Sacred music (Facebook album)

 

Pred dvema tednoma se je zaključil 23. Festival svete glasbe, ki se od svojega začetka leta 1994 odvija v Fezu (Maroko). Festival je posvečen tradicijam umetnosti in duhovnosti tega navdihujočega mesta, ki je bilo več stoletij politična in intelektualna prestolnica Maroka. Leta 2001 so Združeni narodi festival imenovali kot izjemen dogodek, ki prispeva k dialogu med civilizacijami. Ta čarobni glasbeni dogodek je v letih svojega obstoja privabil mnoge uveljavljene umetnike iz celega sveta, ki so se pridružili pri odkrivanju svetega. Tako med njimi najdemo tudi Joan Baez, Patti Smith, Björk, Bena Harperja, Paca de Lucía, Ravija Shankarja, Sabah Fakhri, Kadhem Saherja, Mounir Bachirja, Asmaa Lamnawarja, Wadi al Safija, JuliaoBoutros, Sheikh Yasin al Tuhamija, Williama Christieja, Barbaro Hendricks, Jessie Norman, Jordi Savall, Montserrat Figueras, Terezo Berganza, Jean-Claude Casadesus, Archieja Sheppa, Randyja Westona, Youssou N’Dourja in Salif Keito.

Tema letošnjega festivala je bila Voda in sveto, saj je voda simbol očiščenja v sveti in mistični poeziji. Hkrati pa nas močna povezanost vode in svetega opominja, da moramo skrbeti za naravno okolje, iz katerega ne pridobivamo samo materialnih virov, temveč je tudi izvor človeške spiritualnosti. Tej tematiki je bil posvečen tudi letošnji tridnevni Fes Forum, na katerem so udeleženci razpravljali o spiritualnih dimenzijah vode, vodi in trajnostnem razvoju ter o vodi v krhkih ekosistemih. Tudi otvoritveni koncert Spirit on the Water je predstavljal uprizoritev tako ekološkega kot spiritualnega pogleda na vodo kot vira življenja. Orkester, ki ga sestavljajo umetniki iz Belgije, Palestine, ZDA, Francije, Brazilije, Kitajske, Španije, Kameruna, Grčije, Indije, Irana, Kuvajta in Maroka, »si sposoja motive iz različnih tradicij, od onomatopije, šelestenja in šepetanja do kitovih pesmi, in se giblje med vodnimi sanjami in apokaliptično vizijo«.

Koncerti in spremljevalni dogodki so se odvijali na različnih lokacijah v medini v Fezu. Osrednje koncertno prizorišče je bilo Bab al Makina, koncerti pa so se odvijali še v zavetju vrtov Jnan Sbil in v rijadih v sami medini, znani tudi kot Noči v Medini. V dobrem tednu, kolikor je festival trajal, se je zvrstilo skoraj 60 glasbenih in spremljevalnih dogodkov, vključno s filmskimi projekcijami za družine in otroke, odprtimi koncerti na Bab Boujould, ki so množično obiskani s strani prebivalcev Feza, tako mlajših kot starejših, in sufijskimi nočmi na Dar Taziju.

Festival svete glasbe v Fezu nedvomno sodi med najbolj kakovostne festivale svetovne glasbe v svetu, kar še dodatno popestri izjemna raznolikost različnih glasbenih žanrov. Tako smo se letos lahko podali na pot odkrivanja svetega z umetniki iz celega sveta, med katerimi lahko izpostavimo Lingling Yu – virtuozinjo na tradicionalnem glasbilu pipa, Marlui Mirando – varuhinjo glasbenih tradicij amazonskih ljudstev, Songhai – legendarno zasedbo, ki jo sestavljajo igralec kora Toumani Diabaté in glasbeniki Carmona, ki predstavljajo »novi flamenko«, Erica Bibba – enega vodilnih pevcev in igralcev bluesa v svoji generaciji, Stelios Petrakis Quartet, ki nas ob zvokih lire popelje nazaj v čas minojske civilizacije, Lankum – predstavnike »eksperimentalnega psihedeličnega folka«, ki črpajo iz bogate tradicije irskih Travelerjev, manjkala pa ni niti libanonska pop ikona Yasmine Hamdan, katero smo lahko en teden kasneje občudovali še na ljubljanski Drugi godbi.

Share