5. Element – Problem je u meni

5. Element

Problem je u meni

Samozaložba, 2006

Leta 2006 sem bila srednješolka in ta album mi je v roke potisnil sošolkin mlajši brat, ki je bil raper. Poslušala sem ga, srečale so me rime, ritem in resnica. Od tistega dneva naprej sem vedela, da je rap najbolj moja glasba. Spomnim se, v živo, kako sem ta CD poslušala na discmanu s slušalkami, čuvala in poslušala od spredaj, od zadaj in naokoli. Kmalu sem znala vsa besedila na pamet in te rime so se kar usedle vame. Še vedno ostaja en najbolj celovitih izdelkov na slovenski rap sceni.

Peti element je “crew”. Sestavljajo ga “trije mali klinci”, Kizo, Hugo in Gram/Grammatik, ki je podpisan pod podlage.

Album je dober v celoti. Vsi komadi so dobri. Vsak je dober. Vsak komad odrapajo vsi trije. Pojavlja se “scratch” in vnašanje audio citatov iz drugih zvočnih prostorov, ki nekako kontekstualizirajo besedila. Z njimi je album prepleten in tudi zato udari kot celota. Podlage podpisuje Gram a.k.a. Gramatik, ki ga mnogi poznajo bolj iz produkcijskih voda, ampak Problem je v meni je album kjer lahko slišimo mladega besnega Grama tudi v besedi.

Besedila so nepremagljivo iskrena in mladostno pogumna. Govorijo o svetu, ki ga vidijo skozi svoje oči. Kaj je sreča? Kaj je uspeh? Prijateljstvo? Teme, ki jih osvetljujejo, problematizirajo življenje mladega človeka, še vzgojenega pod vrednotami neke izgubljene “yugo generacije”, ki se upira kapitalističnemu pojmovanju raja, kar je Portorož v tistih časih bil. Raj za bogatune in težak vsakdan mularije iz blokov, ki odraščajo na uličnem vogalu in predstavljajo nek glas marginaliziranega posameznika, ki se upira vrednotam sveta denarja.

Kvaliteta zvoka je izjemna, sploh če vemo, da so snemali v fitnes sobi (Studio Kutija), mix in mastering pa opravili v skladišču trgovine z ženskimi oblačili. Projekt krasi še lično oblikovan ovitek CD-ja s slikami raznih grafitov z ulic Portoroža in Lucije. Žal pa albuma ni mogoče kupiti v trgovinah, saj so se fantje odločili za bolj urban način širjenja ploščka – kupite ga lahko na njihovih koncertih ali pa jih kontaktirajte osebno. Alternativa pa je tudi dolpoteg visokokvalitetnih mp3-jev, ki so jih sami dali na internet.

Album je iskren izraz takrat samonikle scene na obali in predstavlja nek mejnik, tudi albumom, ki izhajajo danes. 5. Element so klasika in kdor tega še ni vedel, naj album posluša zdaj.

Eva Kokalj je gledališka in radijska režiserka. Je aktualna državna prvakinja v slam poeziji. Piše besedila in je vokalistka banda Volk za njenimi očmi.

Share