Anatomija zvoka v 2021 / 3

Nadaljujemo z miksi najboljše domače alternativne glasbe različnih glasbenih smeri iz preteklega leta. Tokrat je na vrsti domača avant-expo glasba.

Trio Đelić Marjanović Stričević je superskupina, sestavljena iz ljudi z beograjske underground scene oziroma iz bendov Cyclist Conspiracy, Džezbollah, Dol idr.. Album Organic Soc je miks free jazza, eksperimentalne glasbe, psihedelije, avant popa z veliko improvizacije.

Gordan je glasbeni trio, ki ga z našo regijo povezuje naša pevka Svetlana Spajić, ki z glasom in stasom dominira na sceni. V to smo se lahko prepričali lani, ko je trio nastopil na najboljšem regionalnem festivalu za eksperimantalno glasbo Sajeta v Tolminu. Ob njej sta na albumu Down in the meadow še Andi Šteher za bobni (žal ni nastopil v Tolminu) in Gvido Mobius na basu in elektroniki. Cenjena revija WIRE je njihov album uvrstila med najbolj zanimive objave lanskega leta.

Ko že omenjamo Tolmin; naslednji album pripada krogu ljudi, ki porivajo expo avant sceno v Sloveniji že več kot dvajset let. Kačis je trio, v katerem imata glavno besedo ženska vokala Ane Kravanje in Teje Vidmar, medtem kot Samo Kutin vodi glavno igro pri ustvarjanju zvočnih pejsažev za omenjena vokala.

S svojim ustvarjalnim delom in igranjem v peščici dobrih bendov se je Leo Beslać pripeljal v stanje, da se prepusti samemu sebi in da skozi vrtiljak nepreglednih idej ustvari različne vrste »soundscapeov«. Gre za tisto fazo, ko si se uresničil in imaš dovolj denarja in časa, da se posvetiš tistemu, kar te v tem trenutku res zanima.

Edber je mladenič iz Tutina, ima 23 let in dela svojo glasbo doma. Nepretenciozno, bi se reklo, za svojo dušo. Nagiba se h krautrocku, zasledijo se pa tudi dela Emerson Lake & Palmer, na njegovem bandcampu pa najdemo tudi obdelavo Turbonegro. Kdo ve, kam ga bo odpeljalo življenje in rdeča krogla, ampak samo naprej, mladi mož.

Domen Gnezda je Prlek. Iz Prlekije, iz ponosno nepriznane slovenske pokrajine polne vinogradov in ponosnih ljudi. Dela odlične reči. Ne odneha. Vdihuje življenje. In prav takšne so njegove izdaje, izžarevajo svobodo in improvizacijo.

Ponton je beograjski duo, ki igra nekakšno drone noise ambientalno muziko. Za sabo ima že kup izdaj, v času »kloroneQ« se je zaprl v studio in obstoječe kompozicije zabetoniral v nekakšen stoner. Kljub temu pa mi ostajamo zvesti staremu znanemu zvoku Pontona, ki ga uvrščamo v ta miks s skladbo Tree z lanskega albuma Svetli spoj.

V toku leta 2021 smo v Anatomiji zvoka slučajno odkrili noise jazz expo zasedbo ŪROK, v kateri igra Puležan Marko Kvarantoto, ki živi v Londonu. Kompozicijo Blind smo uvrstili v zaključek tega miksa. Čeprav je kompozicija nastala že pred časom, na popoln način zapira tale miks.

  1. Trio Đelić Marjanović Stričević – Sur
  2. Gordan – Seediq song
  3. Kačis – O zvezdah
  4. Leo Beslać – Totišli pizdeo
  5. Edber – Suburban Equinox
  6. Srž – Lebar, Gnezda – track 02
  7. Ponton – Stablo
  8. ŪROK – Blind

Share