Ena noč v Ljubljani

TORUL, Gala hala, Ljubljana, 30. september 2022

Če bi se koncert začel z I am still here, bi obetal. Podobno tudi z dežjem, ki je obetal, da bo nehal, pa je na tisto One Night in Ljubljana, kot so poimenovali koncertni večer TORUL, padal in padal. Ta noč se je skozi nastop spremenila v zasebno zabavo nekaj trideset plesočih duš, ki so navijali in se drli kot tapravi nogometni navijači. Ostali smo zastrigli z ušesi. Sebe štejem za neodvisnega opazovalca, ki sem dostikrat ujel na posluh ime benda z več več špili zunaj kot na rodni grudi.

Začelo se je s hitom Try, skupaj z Resonate in Saviour se je uvrščal med smetano benda, ki je produkcijsko na zelo visoki ravni. Vokalist ima prefinjeno izoblikovan glas, ki ti hitro pade v uho. Kitarist je bil vidno navdušen in gibčen na odru Gale hale, ki je za njih ravno prav obsežen, gonilna sila Torul Torulsson pa je dopolnil vse skupaj z nadzorom nad glasbo in vsem ostalim. Vendar vse skupaj je šlo malo po svoje.

Izkušnje mi pravijo, da je boljše obiskati prireditev brez pričakovanj, a pričakovanja glede te trojice so bila prevelika in pristanek je bil kar trd. Pojavil sem se na plesni, skorajda disko zabavi z vplivnim priokusom Depeche Mode. Resonate je neverjetno dober singel s pomenljivim tekstom, karizmatičnim vokalom in poslušljivo melodijo. Večina izvedenih komadov je bila z dvojne plate Teniversia. Preplet trojice, v kateri kitarist prefinjeno vpada v elektroniko, Torulsson pa skrbi za efekte in zvočno pokrajino, dela TORUL izjemnega, a v živo tega ni bilo za občutiti in za doživeti, preveč povprečno in tudi nedovršeno. Na trenutke sem se počutil zdolgočaseno, a vsakič znova upal, da se bo z naslednjim komadom le zgodilo. Bend ni ponudil tistega, kar sem pričakoval od njegovega živega nastopa, tj. energijo, drugačnost in zanimiv večer. Ni se premaknilo. Proti koncu je vajeti prevzel duhovni vodja zasedbe in tudi odpel nekaj pesmi ter odrecitiral komad Mnenje o vsem. Sledil je še bis, a bolj zaradi žura. Pogrešal sem Mad World, dobil pa deževno noč brez norih odklonov.

Share