Anatomija zvoka v 2022 / 1

Že šest let radijska oddaja Anatomija zvoka pripravlja pregled najboljše ex-YU glasbe preteklega leta z miksi različnih glasbenih smeri. Kot vsako leto, tudi tokrat odpiramo ta pregled z miksom našega najboljšega noise rocka v letu 2022.

Uvodne štiri skladbe so nekoliko netipične za noise rock, saj gre za dolge orkestralne noiserockovske kompozicije, ki jih niste vajeni v takšnih miksih.

Miks odpirajo mladi makedonski geniji Lufthansa, kiso leta 2022 objavili album Davor za zelo agilno založbo PMG Recordings iz Skopja. Nova plošča je s kopico različnih vplivov precej drugačna od prejšnjega albuma, objavljenega za radio Kanal 103, na katerem so prevladovali pop in postpunk obrazci. Ne čudi, saj so člani Lufthanse aktivni še v drugih bendih kot so Stoj, Posle, Vagina Corporation, Divogradba, Zulu 3, 4. V izbrani skladbi Lufthansa zamenja nekaj barv, po dolgem času slišimo tudi bobnarski solo, na koncu pa bend razkuri hrup, zaradi katerega tudi odpirajo tale miks.

Miks nadaljujejo ### iz Siska, ki so naredili dobesedno remek delo na ravni svetovnega noise rocka. Na albumu Nasilno dominirajo vrhunski instrumentali. Na njihovom bandcampu piše: »Instrumental, noise, feedback and strobe lights«. Na tem albumu ni slabega trenutka …. že dolgo nisem slišal tako vsebinsko močan in bogat album, vse od časov Suspicious Cargo.

Po ### sledijo v miksu s svojim nihilističnim prog-noise rockom Mycena iz Koprivnice, ki jih vodi Aleksander Vrhovec. Nova plošča Chapter 4 je v miksu zastopana s kompozicijo Dissolution (part 3), ki je sestavljena iz dveh delov, s prvim progresivnim in drugim, v katerem kot da poslušamo povsem drug bend, ki se napaja v dubu in pri Pink Floyd. Priporočamo poslušati zelo na glas.

Sledi še eno remek delo s Hrvaške. Gre za konceptualni album Galaxies benda King Ubu, na katerem je petindvajset galaksij in odličnih noise rock komadov. Zelo težko je bilo izbrati pravšnjo galaksijo za naš miks, odločili smo se za najdaljšo Malin 1 Galaxy, v kateri gostuje Vojkan Jocić na saksofonu. Galaktični free jazz noise, o yeah!

Nikki Louder so se vrnili na sceno z albumom Ostani čista in kulturna, ki ga je objavil kdo drugi kot  Moonlee Records. Skladba Priželjc zapira ta album, ki ga odlikuje takšna produkcija kot jo imamo radi v noiseu.

Josip Pavlov aka Ippio Payo nadaljuje s svojo glasbeno avanturo in z math rock instrumentalom You have to be! Vpelje v drugi del tega noise rock miksa. Dotična skladba je del lanskoletnega albuma Deus ex Machina, ki je bil objavljen pri Geenger Records, za Ippio Payo pa je to tretji album po vrsti.

Da noise rock ni zamrl v Vojvodini, potrjujejo Casillas iz Novega Sada, ki so istoimenski album objavili konec leta 2021 in so soudeleženi v našem miksu s komadom Pigeon. Verjetno se bodo noise rock konservativci končno oddahnili, če smo jih utrudili z dozdajšnjim miksom..

Sledi še ena objava iz 2021, ki bi se izmaknila, če je slučajno ne bi našli v recenziji Igorja Bašina na portalu Odzven. Gre za Second Bissexual Murder in njihov album Velvet Exposures. BIGor je dobro opazil, da bend vleče na Red Lorry Yellow Lorry, če se spomnite tega odličnega benda. Plošča je polna dobrih komadov in prav čudno, da bend še ničesar ni dosegel v naši regiji. Poslušajte jih in dajte mu priložnost.

Sledi potencialni hit s tega noise rock miksa. Gre za sijajno makedonsko zasedbo Mooger Fooger, ki jo od prvega albuma 4th of july iz leta 2011 lahko uvrščamo v predelek noise rocka. Takrat so zvenelo tako, da se je takoj razpoznalo poslušanje Sonic Youth. Čeprav je do danes bend zamenjal nekaj zasedb in tudi zvok, Mooger Fooger imajo še vedno kaj ponuditi poslušalcu. Apokaliptiča pesem Dom na zmii i vlekači odpira istoimenski album in se zelo razlikuje od ostalega na albumu, ki mu je nedvomno vredno prisluhniti.

Še eni Makedonci, ki se odzivajo na ime Arlekin, so lani objavili album Izvor na glavobolkite. Zanj pobirajo pohvalne recenzije po fanzinih in spletnih straneh, specializiranih za takšno zvrst glasbe, kjer jih vzporejajo s Cows, Unsane, Eyehategod, v eni recenziji pa so celo zapisali, da bend zveni kot srečanje Black Flag z The Melvins.

Po Arlekin pridejo v misku na vrsto Varaždinci Neon Iglu, ki so album Stranput objavili za Geenger Records. Bend ne skriva puščavskih kraut noise vplivov, na dotičnem albumu pa so se prav razigrali v komadu Tinitus, ki ga uvršamo v svoj miks.

Krava 22 je relativno nova digitalna založniška hiša iz Beograda, ki že ima nekaj dobrih izdaj kot so Klotljudi, Dogs in Kavala, Radnik itd. Lani je objavila album skupini Nevaspitani pod naslovom Lepote Srbije. Za sam album bend pravi, da je to »Celovečerni šizik + metafizik / doom-jazz = meta patriotski album grupe Nevaspitani«, meni osebno pa zveni kot stranski projekt benda Klotljudi.

Kdo bi rekel, da bodo v tem miksu prevladovali Makedonci. Naslednja kompozicija je s kompilacije Povik, ki jo je objavila založba radia Kanal 103, ki že dolgo ne oddaja. Radio je namreč izgubil frekvenco in nadaljuje oddajanje kot spletni radio, ki ga priporočam poslušati, če imate radi dobro in neobičajno glasbo. Na omenjeni kompilaciji so lani objavili še neobjavljena dela in dela, ki so nastala prav za to kompilacijo, na kateri najdemo umetnike iz Makedonije, Francije, Srbije, Anglije, Švedske, Škotske, Finske, Irana. Pomembno se nam zdi opozoriti na to kompilacijo in ji dati malce več medijskega prostora, v naš miks pa z nje uvrščamo makedonskoga umetnika, ki se odziva na ime Fydhws in njegovo negodovanje v stilu Merzbow Naša frekvencija.

Čast, da tale noise rock miks zaključijo, je dobila hrvaško-ruska zmagovalna kombinacija Koshkin/Ivas, ki je pri No profit recordings objavila odličen album ad / da Aquanaut, ki zveni kot da je prišel iz laboratorija zasedbe Vuneny, če se še spomnite te sijajne zasedbe iz Mostarja. Elektro noise v najboljšem elementu.

Anatomija zvuka – Najboljše od ex-YU noise rocka v 2022

  1. Lufthansa -Trieme
  2. ### – Dvanaest boja za nasilje
  3. Mycena – Dissolution (part 3)
  4. King Ubu – Malin 1 Galaxy
  5. Nikki Louder – Priželjc
  6. Ippio Payo – You have to be !
  7. Casillas – Pigeon
  8. Second Bisexual Murder – Mace
  9. Mooger Fooger – Dom na zmiji in vlekači
  10. Arlekin – Privremeni drugari
  11. Neon Iglu – Tinitus
  12. Nevaspitani – Trnova ružica
  13. Fydhws – Повик – Наша фреквенција
  14. Koshkin/Ivas – Zbogom ritam

Share