David Verbuč – Etnomuzikologija rokenrola: Alternativni hišni koncerti v ZDA

(Fotografija z naslovnice: Katarina Juvančič)

Predavanje v okviru serije Materialni pogoji domišljije. Predavanje se je odvilo 1. 9. 2011 v Menzi pri koritu na Metelkovi. Spodaj je priložen zapis k dogodku.

Hišni koncerti, sicer precej pogost pojav v ZDA, so javni ali pol-javni glasbeni dogodki, ki jih ljudje organizirajo v svojih hišah. Obstajajo različni tipi hišnih koncertov. Nekateri se osredotočajo na klasično glasbo, jazz, ali “folk” glasbo. Davida Verbuča v raziskovanju zanimajo predvsem hišni koncerti, ki jih organizira mladina in so glasbeno zelo raznoliki. Tam lahko slišiš vse od kantavtorjev, alternativnega rocka in punka do eksperimentalne in impro glasbe (občasno tudi živo elektronsko glasbo ali hip-hop). Mladina pri tem stremi k vzpostavljanju alternativnih glasbenih in družbenih scen in načinov življenja, ki potekajo mimo običajnih, komercialnih ali institucionalnih kanalov.

Pri tem organizirajo koncerte deloma iz nuje, ker za tovrstne glasbe in glasbenike ponavadi ni prostora v običajnih koncertnih prostorih in komercialno usmerjenih barih, deloma pa zaradi potrebe po neodvisnosti in “naredi-sam” ideologiji in estetiki. Tovrstna mladinska samo-organizacija, ki pomeni svojevrsten odgovor neoliberalni in (neo)konzervativni politiki v ZDA, pogostoma deluje v tesni navezi z lokalno študentsko ali neodvisno radijsko postajo, ki mladincem ponuja podporo in okrilje in je tako neločljiv del same scene.

David Verbuč se v raziskavi osredotoča predvsem na zahodno obalo ZDA, teoretično pa ga zanima, kako prostor, glasba in družbeno delovanje znotraj alternativnih hišnih koncertov pripomorejo k vzpostavljanju, vzdrževanju in preoblikovanju skupnosti in scen, in obratno, ter razmerja moči, ki se ob tem proizvajajo. V raziskavi se osredotoča na ameriške alternativne hišne koncerte iz dveh razlogov: (a) tovrstni koncerti ponujajo vpogled v kulturno politiko vsakdanjega življenja in kreativne prakse sodobne ameriške mladine, kar pripomore k boljšemu razumevanje sodobne ameriške kulture in družbe na splošno; in (b) zaradi zapostavljenosti študij “domačih” kultur v etnomuzikologiji in po drugi strani, zaradi pomanjkanja intenzivnega etnografskega pristopa k popularni glasbi v študijah popularne glasbe.

O predavatelju:
David Verbuč je leta 2010 končal magisterij iz etnomuzikologije na univerzi UC Davis (Kalifornija, ZDA), kjer nadaljuje z doktorskim študijem. Na dodiplomskem študiju je diplomiral iz glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer se je specializiral za področje etnomuzikologije. Med letoma 2003 in 2006 je bil urednik glasbene redakcije Radia Študent, Ljubljana. Pisal je za revije Muska, Mladina, Deloskop, sicer pa je občasno še dejaven kot glasbeni novinar v slovenskih medijih. V letih 2000 in 2001 je posnel, zbral in dokumentiral okoli 1000 ljudskih pesmi na področju Zgornje Savinjske doline (pri tem je posnel okoli 100 pevcev in pevk); izbor le teh je objavil na dvojni zgoščenki Gorših ljudi na svetu ni: terenski posnetki ljudskih pesmi iz Zgornje Savinjske doline (Mozirje, 2008).

 

Organizacija: Kud Mreža.

Share