Viet Cong – Viet Cong (Jagjaguwar/Flemish Eye, 2015)

viet cong

Bilo je pred štirimi leti, v začetku avgusta 2011, ko je zasedba Suuns iz Montreala prijetno presenetila in sezula dobršen del občinstva na (bu)Barakfestu v Zalogu pri Ljubljani, pri Gostinici. Vročico tistega večera je sicer takoj po izteku koncerta ohladil močan naliv, ki pa še zdaleč ni odplaknil lepih spominov na tisti skoraj pravličnji glasbeni žur. Od takrat do danes se je kanadski val bendov le še povečal na razburkanem morju aktualnih muzik in naplavil kar nekaj izzivalnih imen, med njimi tudi skupino Viet Cong iz Calgarya.

Prapočelo Viet Cong je treba poiskati v nesrečnem koncu s smrtnim izidom indie art-rock zasedbe Women leta 2012. Zadnja tri leta obstoja je nov kvartet kronal s prvencem, s katerim se ni prerinil samo v špico izzivalnejših bendov neopostpunka, ampak je z njo prišel tudi na spisek najbolj vročih alter-plošč tekočega leta.

Če so garažne generacije 1980 in 1990 let našle navdih v na novo odkritih The Sonics in drugih divjakih 1960 let, se indie generacije z začetka novega stoletja (med ostalim) navdihujejo pri postpunku s preloma 1970 v 1980 leta. Joy Division ostajajo zakon, tudi drugi bendi njihovega časa doživljajo takšne in drugačne retekstualizacije. V primeru Viet Cong ne moremo mimo Bauhaus. Z objavo živega posnetka suvereno preigrane Dark Entries na lanskem Cassette EP-ju so nakazali, da jih vleče k ostrejšemu in bolj mračnemu zvoku. Ta je na prvencu spleten z občutkom, saj ohranja hrapavost, neposrednost in surovost, se pa ves čas žlahtno zliva ali preliva v bolj lirične in tudi sofisticirane dele. Frenetični izpadi in eksperimentalni odkloni se blažijo z mehkobo sint-klaviatur in s temačno spevnostjo, v kateri zasvetijo tudi svetlejši odtenki. Bolj kot sama referenčnost, ki odnese Viet Cong še kam, na primer v ekstatično repeticijo, industrijsko nabijanje ali sonične eskapade, nas kalejdoskopska sestavljenka nagovarja s fluidnostjo in pretočnostjo.

In pozor, Viet Cong lahko ujamemo na delu, na odru, kamor očitno tudi sodijo: v nedeljo, 30. avgusta,  na Hrupnem večeru v Ljubljani, v Gali hali na Metelkovi bodo nastopili z Nikki Louder

Share