Tukaj so The Sonics!

Bum, tukaj so The Sonics! In soboto zvečer, 20. oktobra, si rezervirajte za obisk njihovega prvega koncerta pri nas, v Kinu Šiška v Ljubljani, če vam je seveda kaj mar za pristni, visokooktanski rokenrol.

Kdo so The Sonics? Brez njih si ne moremo predstavljati garažnega rocka ne preteklosti ne sedanjosti ne prihodnosti.

Vsaka nova rokenrol generacija na novo odkrije The Sonics. Tako je že od sredine sedemdesetih let, od tretjega vala elementarnega rokenrola naprej. Prvi revival so The Sonics leta 1980 pospremili s kratkim ponovnim shodom in objavo plošče Sinderella. Ko je počil grunge, jih je levji delež seattlskih bendov navajal kot ključen lokalni vpliv. S kompilacijami garažnega rocka šestdesetih Nuggets, Pebbles in Back From The Grave ostajajo neizčrpljiv vir navdiha za garažni rock vse do danes. Tudi v novem veku, ko so se možje pri svojih klenih 70 letih vrnili na koncertne odre ter jasno in glasno pokazali, da rokenrol ne pozna pokoja. Ni važna njegova starost, temveč strast.

The Sonics za časa svoje divje in skuštrane mladosti niso presegli lokalnega slovesa. Čeprav so nastopali z Beach Boys, The Kinks, The Mama and The Papas in The Shangri-Las niso doživeli širšega ameriškega uspeha. Bili so lokalni fenomen na severozahodu ZDA, kjer je slovel po furijastih in neukročenih nastopih. Najpogosteje so igrali na najstniških plesih. Za pivo in hamburgerje. Za plošči Here Are The Sonics in Boom (1965) niso dobili svojega deleža od založbe, sta pa ta surova garažna relikta kmalu prerasla v kanon čistega in prvinskega, divjega in neomajanega rokenrola.

Iz zakladnice velikih robnih albumov (45)

S povratniško ploščo This Is The Sonics so leta 2015 preprosto sezuli. Vseh dvanajst komadov ne zveni prav nič zarjavelo, revmatično ali drugače bolehno. Nasprotno: pristno, neposredno, telesno in nevarno. Kot da med garažnima reliktoma iz šestdesetih in novo ploščo ni minilo pol stoletja. Že z uvodno predelavo hita Raya Charlesa I Don’t Need No Doctor nas treščijo po glavi. Divje, ponorelo, vreščeče in manično špricajo galone adrenalina, derejo na vso moč in se ne ozirajo na leta. Da aktualni The Sonics zvenijo na novi plošči kot zgodovinski The Sonics je veliko pridodal producent Jim Diamond z asistenom Jackom Endinom. Po vzoru na pionirske posnetke sta jih posnela v mono tehniki in ohranila prepoznavno surovost, napadalnost in razdražljivost. Plošča This Is The Sonics je sestavljena po znani formuli, iz avtorskih skladb in priredb rokenrolovskih klasik kot so še You Can’t Judge a Book Boa Diddleya, Sugaree Rustya Yorka in Look At Little Sister Hanka Ballarda. Skladba, ki nakaže, da se je vmes zgodil tudi punk rock, je skladba The Hard Way. Da pa sivolasi očaki besnijo v Livin’ in Chaos, v Save The Planet pa kličejo k streznitvi, veliko pove, kako neprijazen je (ostal) svet. To ni plošča za obujanje spominov, to je plošča za rokenrol akcijo do zadnjega diha.

Od originalne postave The Sonics je v današnji koncertni postavi ostal saksofonist Rob Lind, saj si ostali zaradi zdravstvenih in starostnih razlogov ne privoščijo več turnej. Bobnarja Boba Bennetta nadomešča prekaljeni Dusty Watson, ki je igral ali pa še igra v/z The Press, The Runawasy, Lito Ford, Concrete Blonde, Boss Martians, Slackton, Agent Orange, Dickom Dalom, The Queers, Daviem Allanom v njegovih The Arrows, BLOODHOOK. Andya Parypa je na basu nadomestil Freddie Dennis, ki je bil v 1970 in 1980 letih član The Kingsmen. Leta 2016 sta od turnej odstopila še dva izvorna člana, pevec in klaviaturist Gerry Roslie in kitarist Larry Parypa. Roslieja je za klaviaturami nadomestil Jake Cavaliere, pevec skupine Lords of Altamont, ki je znan po številnih sodelovanjih, npr. z The Bomboras, The Go-Nuts, The Morlocks, Untamed Youth, Fuzztones in številnimi drugimi, kitaro pa je prevzel Evan Foster iz še enih garažerjev Boss Martians. Lahko bi rekli, da gre za zasedbo prekaljenih in preverjenih rockovskih kadrov, ki do zadnjega diha nadaljujejo in ohranjajo The Sonics žive in pristne.

Če so nas The Sonics v začetku leta zaobšli in nastopili v sosednjem Zagrebu, nas tokrat na srečo in veselje čakajo na odru Katedrale Kina Šiška v soboto, 20. oktobra, kjer bodo nastopili s še kako primernim belgijskim garažnim tandemom The Glücks.

The Sonics in Gemma Ray

Share