“Brez Drugega vala ni Vala 202!”

Objavljamo Sporočilo za javnost: Ukinitev oddaje Drugi val na Valu 202

Spoštovani,

kot ste bili obveščeni je vodstvo Vala 202 sklenilo, da z aprilom ukine dolgoletno glasbeno oddajo Drugi val. Avtorji oddaje smo prejeli odgovor odgovornega urednika, ki vam ga zaradi pogodbenih klavzul ne moremo preposlati, zato pa sporočamo in izjavljamo:

Z ukinitvijo oddaje se avtorji ne strinjamo, smo pa kot zunanji sodelavci, ki nam konec marca preteče avtorska pogodba z Valom 202, postavljeni pred dejstvo. Zato nam ne preostane drugega kot da še enkrat pozovemo vodstvo Vala 202 k ponovnemu premisleku in k umiku sprejetega ukrepa v dobrobit (glasbenega) programa Vala 202.

Oddaja Drugi val po svojem stažu in zajetih glasbenih vsebinah sodi med paradne konje Vala 202, ki bi čez dve leti naštela okroglih 40 let. V tem času je šlo skozi oddajo veliko sodelavcev, zadnjih 16 let jo vodimo Janez Golič, Igor Bašin in Igor Vidmar, ki je tudi njen ustanovni redaktor in voditelj. Oddaja s tako dolgo tradicijo je že sama po sebi format. Kot javnomedijski servis informira o tekočem dogajanju in kontinuirano spremlja in nudi pregled klubsko-koncertnega dogajanja pri nas ter zastopa in predstavlja tekočo domačo in mednarodno glasbeno produkcijo. Njen pedigre je res alternativen, a bolj kot to, jo odlikuje širok spekter aktualnih glasb, ki jih predstavlja s kritiškim diskurzom, premišljenim izborom, strokovnim kovom in zgodovinsko podkovanostjo. Oddaja je osredotočena na sodobno glasbeno produkcijo in predstavlja predvsem nove izdaje domače in mednarodne glasbe »tukaj in zdaj«. Zato nam je odločitev vodstva, da ukine oddajo, toliko bolj nerazumljiva. Ne sklada se s krovno glasbeno usmeritvijo Vala 202, ta pa je: »več kot polovica vse ponudbe Vala 202 je glasba, mlajša od 5 let, tretjina glasbe pa mlajša od 20 let. Največji poudarek je na sodobni produkciji, žanrsko pa na rocku, popu, hip hopu, elektronski in world glasbi.”

Ko smo v soočanju z ukinitvijo oddaje Drugi val prelistali Programsko-produkcijski načrt RTV Slovenija za leto 2018, smo spoznali, da je bila obsodba napisana vnaprej: »Največje spremembe programske sheme načrtujemo v večernem in poznovečernem programskem pasu, v katerem bomo dobršen del obstoječih oddaj za ciljne javnosti zamenjali z novimi, sodobnejšimi formati in zanje angažirali mlajše zunanje sodelavce.« Sprašujemo se, kako to, da nas vodstvo Vala 202 ni že prej, v mesecu decembru ali januarju, seznanilo s tem, ampak je poseglo po najbolj drastičnem ukrepu.

Vsekakor razumemo zagato, ki jo povzroča spremenjeni finančni plan vodstvu Vala 202, vendar moramo vseeno ugovarjati ukrepu, da se ukine glasbeno oddajo Drugi val. Ne samo po vsebinski plati, ampak tudi s pozicije odgovornosti do poslušalstva in konec koncev tudi v dobro javne podobe Vala 202. Sprašujemo se, kako to, da se programska shema spreminja sredi sezone, tj. aprila, in to z ukinitvijo redne oddaje, ki je 38 let v istem terminu? Resni mediji spreminjajo programsko shemo le čez poletje oziroma jeseni. Zato še enkrat apeliramo na vodstvo Vala 202, da umakne sprejeti ukrep in se tako skupaj izognemo nečastnemu slovesu, ter predlagamo, da se oddaja Drugi val nadaljuje do začetka poletja (konca junija), v tem času pa se p/dogovorimo o njeni prihodnosti.

Na koncu bi se radi zahvalili vsem, ki ste nam poslali svoja mnenja o ukinitvi Drugega vala in izrazili podporo. “Brez Drugega vala ni Vala 202”!

 

Lep pozdrav,

avtorji oddaje Drugi val

Igor Vidmar, Janez Golič, Igor Bašin

Share