Anatomija zvoka v 2021 / 1

Anatomija zvoka vsako leto pripravi glasbene mikse, s katerimi prečesa vse Najboljše od naše glasbe v preteklem letu. In to za različne glasbene smeri. Te liste se delajo prvenstvno za vse nejeverne, ki trdijo, da ni dobre domače muzike, kar je zelo napačna trditev. Začenjamo z noise rockom, ki ni bil tako radodaren kot v prejšnjih letih, smo pa uspeli sestaviti dokaj dober miks za vse oboževalce hrupne plati rokenrola.

Zauvijek Hani je zafrkantska ekipa, ki na svojem bandcampu trdi, da je iz Čavoglava, kar sploh ni res. Ne bomo odkrili, od kod prihaja ta dvojec, ki ima za sabo že nekaj izdaj, da pa znajo in zmorejo so pokazali v sijajni skladbi Šuma, s katero odpiramo miks.

Amar Šantić iz Mostarja, ki je prvi album objavil pod imenom Aye Aye Complex, je ustvaril pogumen debitantski album Milost i nemilost razonode, ki ga lahko vtaknemo pod termin »avant rock«. In res je to polurna avantura skozi noise, math rock, freak folk. S tega zelo dobrega albuma smo si za naš noise rock miks sposodili skladbo ovim putem.

Nokti iz Našica so objavili mini album Cockshmerzen in še zdaj mi ni jasno, kako da tale mini remek stvaritev ni našla mesta na listah »najboljših regionalnih albumov v 2021″. Poslušajte 14 minut za zgodovino.

Naslednja dva komada sta od novosadskih bendov Kratom i Casillas. Kratom, za katerega bi se lahko reklo, da je stranski projekt benda Casillas, je objavil sijajen album narcisisst. Casillas so lani izdali dva albuma. Sijajen istoimenski debi na cd-u, na kaseti pa posnetek koncerta v CK 13 iz 2017, ko so zadnjič igrali s pokojnim bobnarjem Simbetom.

Od ### iz Siska še nismo slišali slabega dela, kar velja tudi za singel Tamo to ne mogu, ovdje to ne želim, s katerim najavljajo nov album Nasilno.

Zadarski Kriptidi so prav te dni, ko je nastal tale spremni tekst, objavili drugim album Hibernacija 2, za naš pregledni miks pa smo izbrali skladbo Krila, ki je bila objavljena lani na singlu.

Zagrebški Nemeček imajo sijajen album Prokletije, s katerega smo za ta miks sneli pesem DajBOG.

Iz Temerina prihaja odličen bend Testet ölt, ki obstaja že več kot deset let. V tem času je objavil tri albume, zadnji je Discontent. Če še niste spoznali tega benda, obvezno preverite njihov bandcamp in doživite odlično fuzijo krauta, noisea, expa, avanta in rocka v opoziciji.

Miks zapirajo Beograjčani ali kot jim sam rad rečem »najbolj varovana skrivnost Beograda« free jazz zasedba Džezbollah, ki je objavila EP s štirimi komadi. Za tale miks smo izbrali Alokohol halal, ki je prav lightningboltovski in lep konec tega miska. In da ne pozabim, ovitek albuma jim je naredil Mileta Mijatović iz Klopke za pionira.

Anatomija zvuka – Najboljše od ex-YU noise rock v 2021

  1. Zauvijek Hani – Šuma
  2. Aye Aye Complex – ovim putem
  3. Nokti – Gestatten Sie
  4. Kratom – And have not
  5. Casillas – Photographer
  6. ### – Tamo to ne mogu, ovdje to ne želim
  7. Kriptidi – Krila
  8. Nemeček – DajBOG
  9. Testet olt – Animal Studies
  10. Džezbollah – alkohol halal
Share