Anatomija zvoka v 2021 / 2

Drugi miks naše tradicionalne edicije miksov »najboljšega od naše glasbe v preteklem letu« bo zaobjel alterpop oziroma indie.

Miks odpiramo s prelepo balado, »distopijsko ljubezensko skladbo« zasedbe Bones in Butter, na čelu katere stoji Milutin Krašević, ki je odrasel v Švici, z glasbo pa se ukvarja od leta 1988. Danes živi in dela v Beogradu. Zasedbo je sestavil iz izvrstnih beograjskih in svetovnih glasbenikov, s katerimi počasi gradi prvi album.

Čuka bije pumpa je zame najboljši regionalni album v letu 2021, ki so ga odigrali in posneli Lelee. Album brez slabosti. Vsaka skladba je zgodba zase in za ta miks bi lahko uporabili prav vse pesmi, odločili pa smo se za fantastično in prelepo Poželuvam.

Beograjski Auf Wiedersehen so izdali drugi album Hej bejbe, ki navdušuje s svojim elektro pop zvokom, komad Od sebe daj sve pa bi moral biti hit na plesnih disko podijih.

Prepričan sem, da česarkoli se dotakne Vasko Atanasoski in uporabi svoje glasbene spretnosti, izpade vedno prva liga. To velja tudi za zasedo 21 Vek, katerih fan sem od prve plošče naprej. Zelo te pogrešam Vasko, kdaj se spet vidimo?

Nagrada za najbolj smešen naslov album gre objavi Pop Depresije Baltimore ask Tara, ki aludira na narodno pesem Zlatibore pitaju Taru. Album pripada Borisu Miliću, Beograjčanu, ki živi in dela v Ameriki. Plošča poka od plapojočih pop-punk-indie melodij.

Ferguson Airwawes so padli od nikoder. Nismo vajeni Šumadincev, ki igrajo tako dobro in originalno, vseeno smo navajeni pri njih na punk. Kakorkoli, opravka imamo s strašnim demo albumom skupine iz Aranđelovca s par odlično odigranih skladb. Izvedeli smo, da bend dela na novih komadih na maternem jeziku, kar nas še dodano veseli.

Nisem sem še odločil na katero mesto naših najboljših plošč v letu 2021 bi postavil I ako me nađeš, neću biti tu zasedbe Nikad spremni iz Sevojna. Čudo od albuma, ki daje upanje, da so še ljudje, ki tako iskreno verjamejo v srečo in dajo vse od sebe za dobro in zdravo odigran rokenrol. Odjek je pravi hit, jih je pa še nekaj na tem albumu.

Predzadnji stavek v opisu Nikad spremni se lahko uporabi tudi za Rebel Star, čigar frontmana poznamo po glasbi njegovega odličnega, a zapostavljenega benda Popcycle, ki se ne predaja in izdaja sijajne in sončne albume.

Ko se je mladi tandem pojavil na sceni in objavil album habits, je na enem forumu, katerega član sem, nekdo napisal zanje, da »so tile pokradli vse, kar so lahko«. Ne bom se spuščal v to, ampak pesem That one guy skupine Rubrik iz Pulja (Pule) je prav pixieška in zelo mi je všeč.

Unfuckable Trees je ekipa ljudi, ki se je spoznala v Kosovskoj Mitrovici na tamkajšnji Rock šoli. Tvorijo jo Nizozemec, Bosanec in Srb. Kot v vicu, ampak oni zelo dobro igrajo, Tree je še en pravi hit.

Nežni Dalibor so se vrnili na sceno z zelo dobrim mini albumom Skroz ok, skladba Nije do nas je mlajši brat sijajne in nepresežene Sve jedno je njihovih someščanov Petrol.

Miloš Zubac prihaja iz Novega Sada, je kantavtor in ima že nekaj albumom za sabo. Pesem Kotezi revisited ima nek walkaboutsovski štimung.

Naslednji dve skladbi pripadata makedonskim glasbenim projektom, Lufthansa in Undone. Za Lufthanso, ki  me je navduišila lani na PIN konferenci v Skopju, mi ni jasno, kako da v živo prikazane energije niso prenesli na ploščo, ki zveni kot da se skrivajo pred tistem, kar v resnici so. Želim reči, da je ploščo mračna in ne daje pravi vpogled v to, kar je sigurno, da gre za enega boljših in razigranih bendov ta trenutek v naši regiji. Undone, za katere nisem prepričan, da sploh nastopajo v živo, so pa  diskografsko aktivni, kar potrjujeta lani objavljeni plošči (da, pravi plošči).

Zadnja skladba pripada slovenski indie zasedbi Mrfy. Pesem Prjatučki je prekrasen zaključek  tokratnega miska.

Anatomija zvoka – Najboljše od ex-YU alter popa v 2021

  1. Bones In Butter – Distopijska ljubavna pesma
  2. LELEE – Poželuvam
  3. Auf Wiedersehen – Od sebe daj sve
  4. 21 Vek-Užasno mi fališ
  5. Boris Milic – Nothing’s New, Thanks So Much for Asking
  6. Ferguson Airwaves – Daytime
  7. Nikad Spremni – Odjek
  8. Rebel Star – Sunce
  9. Rubrik – That one guy
  10. Unfuckable Trees – Trees
  11. Nežni Dalibor – Nije do nas
  12. Miloš Zubac – Kotezi revisited
  13. Lufthansa – Sakam
  14. Undone – Threshold
  15. Mrfy – Prjatučki
Share