MENT 2022

Pred nami je nova edicija Menta, ki se tudi tokrat iz preventivnih razlogov odvija v poletnem času, vendar za razliko od lani ponuja ustaljeno obliko iz predpandemijskih časov, ko se je ta ljubljanski glasbeni predstavitveni oziroma koncertno-konferenčni festival odvijal v prvem tednu februarja, se pravi v zimskem času. Ob Kinu Šiška se bodo koncerti in tudi del konference odvijali po ljubljanskih klubih in na drugih prizoriščih. Kje bomo tokrat našli prostor pod nebom za ohladitev, ne vem, vem pa, da bo zelo zelo vroče, zato ni odveč vnaprej razmisliti o oblikah osvežitve. Ta bo nujno potrebna za koliko toliko normalno doživetje in zavzeto spemljanje programa.

Vse skupaj se začne v sredo, 8. junija, kot je že v navadi, v Kinu Šiška, kjer se bo v Komuni ob 17.30 odvijala otvoritvena okrogla miza Kaj nas je naučila pandemija covid-19?. Če od starega ministra za kulturo sploh ne bi pričakovali, da bi se oglasil na Mentu, se od »novega« ministrstva pričakuje, da bo izkazalo pozornost temu srečanju sredi Ljubljane. In če še malce stopnjujem svoja razmišljanja; le dober teden po nastopu nove vlade, bo to prva resna preizkušnja za svežo pečeno ministrico za kulturo in njeno ekipo, če res resno misli/jo vse tisto, kar smo slišali v zadnjem tednu. Materiala za ideje in za v razmislek se bo v treh dneh zagotovo ponudilo dovolj, priložnosti za soočenje z realnostjo in problemi glasbenega sektorja ter morebitnimi in potencialnimi rešitvami tudi, zato se pričakuje predstavnike ministrstva v konferenčnih vrstah z velikimi ušesi in z dobrimi vprašanji in tudi komentarji, ne pa samo na slovesni otvoritvi; nenazadnje prihaja nov državni sekretar za kulturo iz (sub)kulturnih glasbenih vrst.  

Seveda bo osrednja pozornost delegatov in obiskovalcev osredotočena na koncerte oziroma izvajalce, ki bodo od srede zvečer in do sobote zjutraj nastopali po ljubljanskih odrih. Obisk otvoritvenih nastopov v Katedrali in v Komuni Kina Šiška v sredo zvečer bo mala malca v primerjavi s preostalima večeroma, ko se bodo koncerti razpršili po različnih prizoriščih, od Metelkove in Orto bara do Kersnikove 4 in Cankarjevega doma. Dosedanje izkušnje z Mentom ali kakšnim podobnim showcase festivalom nas učijo, da si je treba vnaprej pripraviti logistični načrt, sploh če nas zanimajo prav določeni, izbrani izvajalci. Ker je obisk klubov in drugih prizorišč omejen, je treba poskrbeti za pravočasni vstop in zasedbo svojega mesta ter se na tej podlagi kategorično odločiti, kaj nas res zanima videti in slišati v živo, da ne bi ostali v vrsti pred vrati. Ni slabo pripraviti si tudi rezervni načrt, s čim nadomestiti nekaj, kar bo zaradi prevelikega zanimanja nedosegljivo. Oziroma, že vnaprej se je morda treba odpovedati nekaterim nastopajočim za ceno drugih. Tako v nadaljevanju ponujam v namig dve špillisti nastopajočih v četrtek in petek po lastnem izboru, na katerih med drugim manjkajo, recimo, meni ljubi It’s Everyone Else ali Niko Novak, raje ju oziroma ga bom ulovil ob kakšni drugi priložnosti in več pozornosti posvetil izvajalkam in izvajalcem, ki jih morda nikoli več ne bom imel priložnosti slišati in videti v živo.

IZBOR NASTOPAJOČIH V ČETRTEK, 9.6.2022

Čez dan bosta četrtek, 9. junija, in petek, 10. junija, na polno napolnjena s številnimi pogovori, predstavitvami, delavnicami, srečanji in sprejemi. Skozi pogovore se bodo predstavljali booking agenti in menedžerji, festivali in scene, projekti in mednarodne organizacije. Razpravljali in predavali bodo o ponovnem zagonu mednarodnih turnej, o digitalni distribuciji, licencah, monetizaciji, oglaševanju, izzivih glasbenih medijev in založb, izvozu glasbe in njenih izvajalcev… in tudi tem, kako se je ukrajinski glasbeni sektor znašel v novih, vojnih okoliščinah. Najbolj zanimiv in tudi nepredvidljiv moment Menta ostaja Poslušalnica, na kateri glasbeni profesionalci sproti ocenjujejo na slepo izbrane skladbe nastopajočih na Mentu. V četrtek, 9. junija, ob 11.30 se bo odvijala v Komuni Kina Šiška, kjer bodo ocenjevali izbrane glasbene skupine in izvajalce letošnjega Menta, v petek, 10. junija, ob 15.30 pa se bo v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev na Trgu francoske revolucije 6 odvijalo ocenjevanje elektronske glasbe na Mentu.

V sklopu letošnjega Menta bodo potekale tudi različne delavnice, ki se bodo ukvarjale z glasbo v oglaševanju, s pomenom glasbene analitike in oblikovanju poslovnih strategij. Tudi kreativne delavnice bodo: na HEX LAG bo pod mentorstvom umetnikov Anžeta Seklja in Staša Vrenka premierno izvedena delavnica izdelave avtorskega elektronskega inštrumenta HEX LAG iz semi-modularne serije elektronskih zvočil HEX; konS ≡ Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja bobnarja, tolkalca, skladatelja in improvizatorja Jake Bergerja ima cilj prikazati mladim, kako z minimalnimi sredstvi in dostopno tehnologijo kot so pametni telefoni ustvariti lastno skladbo, na dvodnevnih Modul@rnicah x MENT: Sintetizatorji in sinteza zvoka bo zvočna umetnica JacqNoise učila spajkati sintetizator in širila znanje o modularni sintezi. Predstavljalo se bo slovensko in srednje-vzhodnoevropsko klubovje ter češka glasbena scena. Prirejali se bodo različni sprejemi. Na madžarskem bomo morda izvedeli ali vsaj lahko vprašali, kako črpati državna sredstva za mednarodne turneje in PR dejavnosti, za snemanje novih albumov in ustvarjanje vrhunskih avdiovizualnih vsebin, četudi njihovi ustvarjalci (odkrito ali javno) ne podpirajo avtokratskih oblasti. Od Belgijcev se pričakuje, da bodo ob predstavitvi svojih najboljših ustvarjalcev ta hip postregli tudi z najboljšimi pivi na svetu. Sosedje iz Avstrije pozivajo, da delegati konference stopijo v stik z njimi ob pijači in prigrizkih. Isto, se pravi glasbo, ljudi, nove povezave, pivo in druge dobrote, obljubljajo tudi Čehi.

IZBOR NASTOPAJOČIH V PETEK, 10.6.2022

Posebna pozornost, znotraj t.i. Specialke, je letos dodeljena Drugi godbi in graškemu festivalu Elevate, ki se ne bosta predstavila zgolj skozi pogovor, ampak tudi s petkovim koncertnim oziroma klubskim programom. Med ostalim se bo predstavil program Inštituta .abeceda Mladi raziskovalci V. oziroma projekt Oskarja Longyke καλός. V petek, 10. junija, pa se bo med 12. in 18. uro na Trgu francoske revolucije odvijalo sejmišče založb v sodelovanju MENTa s Treskom Radia Študent.

Torej, dneve do Menta izkoristite za nabiranje moči in energije, potrebno je bo veliko, če želite ujeti levji delež dogajanja. Pazite nase in ne jemljite vsega preveč resno, it’s only rock and roll!

Share