SEDEM – Macefizelj (2)

Sedem resnic, sedem smrtnih grehov, sedem dni, sedem let skomin, sedem čudes, sedem veličastnih, sedem vprašanj, sedem odgovorov, sedem zanimivih sogovornikov/-ic, sedem z-godb. Drugič.

Ob vznikanju butičnih, skorajda družinskih glasbenih založb in propadanju večjih, ob sporadični in skromni (fizični) distribuciji ter dostopnosti ploščkov domače in pa seveda tudi tuje produkcije, se pojavi Macefizelj, ki pa je v resnici več kot opiše suhoparni prilastek »spletna založba«. Poganja ga voluntersko gorivo, poziva k solidarnosti ali bolje, k pravični (finančni in moralni) podpori glasbenikom brez posrednikov. Ponuja avtorska dela domačih jazzerjev, kantavtorjev, folkijev, avant- in progresivnih rockerjev (v veliko manjši meri tudi pesnikov in oblikovalcev), ki svojih del ne morejo ali nočejo tržiti prek uradnih založb. Za ceno, ki jo določi vsak kupec posebej.

Macefizelj je skrivnostni, dobrodelni in entuziastični posrednik med manj znanimi, a zanimivimi snovalci godb in odjemalci muzik, ki prisegajo na prijaznejše in dostopnejše možnosti seznanjanja z materialom »preslišanih«. Obojih je spričo idejno izčrpane, degradirane in razosebljene glasbene industrije ter založništva vse več.

ENA Od kod ideja za takšen glasbeni “fair trade”? Kdo sploh tiči za idejo Macefizlja oziroma od kod se je Macefizelj vzel? Kaj ­ali, bolje rečeno, koga predstavlja?

MACEFIZELJ 1 Ekipa Macefizlja smo glasbeni zanesenjaki, ljubitelji umetnosti, ki stremimo k boljšemu in bolj poštenemu pristopu do avtorjev. Macefizelj je spletna založba, ki pomaga avtorjem na njihovi ustvarjalni poti. Celoten znesek nakupa prejmejo avtorji. To je to! Bolj preprosto ne gre. Ideja se je porodila v želji po nečem svežem oziroma drugačnem v današnjem svetu, ko vsi delajo samo še za zaslužek. Dandanes je vse preveč posrednikov, ki si radi na avtorjevem trdem delu režejo kruh, mi pa bi bili radi drugačni. Zakaj ne bi delali zastonj? Ob besedah, kot je »fair trade«, ljudje pomislijo na nekaj, kar je vredno občudovanja, spoštovanja, vendar se res lahko vprašamo, kam smo zabredli, da je pojem »fair trade« treba prav posebej poudariti, saj sicer vemo, da si »nategnjen«. Potrebna sta sprememba in alternativen pristop. To sporočilo smo, vsaj upamo, pripeljali do točke, ko obiskovalci ne kupijo izdelka, pač pa s svojim dejanjem (ceno za nakup izdelkov si obiskovalci postavijo kar sami) podprejo avtorja, v kakršni meri ga pač lahko.

DVE Projekta ste se lotili v času, ko so zgoščenke svojo tržno in simbolno moč že skoraj izgubile in povečini služijo samo še kot “fetiš” ali glasbena vizitka. Je to pravi čas za nove oblike komuniciranja s publiko, konzumenti? Je ljudi (predvsem mlade) sploh še smiselno uvajati v kupovanje fizične (CD, LP) in ne zgolj virtualne oblike muzike? Zakaj preprosto ne ponudite downloadov albumov?

MACEFIELJ 2 CD, LP, knjiga so stvari, ki nikoli ne smejo zastarati. Macefizlji smo še tista generacija ljudi, ki cenimo trenutke, ko prejmeš novo zgoščenko, odviješ še nedotaknjen celofan, podrobno prebereš vsebino knjižice ter ji spoštljivo in v posebnem obredu prisluhneš in skušaš čim bolje ujeti sporočilo glasbe. Pri drugih je to seveda drugače, dobiš zgoščenko, ki se izgubi že v avtu, poleg vseh zapečenih mp3-albumov … Resda je ob poplavi zgoščenk, ki jih redno srečujemo in kupujemo (CD, DVD, blueray), popolnoma razvrednoten ravno ta občutek posebnosti in ekskluzive. Marsikdo si misli, da je glasbena zgoščenka pač ničvredna in precenjena stvar, mi pa mislimo drugače. Avtor je v svoj projekt vložil veliko truda, navsezadnje tudi del svojega življenja, da je album postal to, kar je, in prav to se moramo »spet« naučiti ceniti. Downloade albumov lahko ponujajo drugi, mi ne, saj smo pristaši fizične izkušnje z avtorjevim delom (zarečenega kruha pa se največ poje, kajne?).

TRI Kdo bolj potrebuje Macefizlja – glasbeniki ali poslušalci/kupci zgoščenk? Ali je podalpskim macefizljem sploh še mar za albume? Kdo so vaši kupci oziroma kdo podpira vas in avtorje, ki jih zastopate? Od dobrih misli se ne da živeti, ali pač?

MACEFIZELJ 3 Po našem mnenju Macefizlja potrebujejo tako glasbeniki kot poslušalci. Glasbeniki zato, da se lahko predstavijo in na svež način ponudijo svoja dela, poslušalci pa zato, da imajo prostor, kjer lahko direktno, brez posrednikov, podprejo avtorja. Naši kupci so ljudje, ki cenijo, kar glasbeniki/avtorji počno. Že dejstvo, da si obiskovalci lahko sami postavijo ceno za izdelke, je razlog, da avtorja dobro sprejmejo, ker jim pač ni nič vsiljeno in tako dober glas o avtorju in Macefizlju zagotovo ponesejo naprej. Avtorju pa je prav tako gotovo v interesu, da se njegova glasba širi, da si pridobiva širši krog poslušalcev.

ŠTIRI Pri Macefizlju kupci sami postavljajo ceno ponujenih glasbenih, literarnih, slikarskih in podobnih kreacij. Kupca ste torej opolnomočili, ga postavili v vlogo nekakšnega razsodnika kvalitete, saj vsak sam določi, kakšno ceno bo dal glasbeniku oziroma njegovemu delu. To si lahko razlagamo na več načinov, ne samo kot pravično trgovanje, ampak morda celo kot kapitalistično logiko – kupec je kralj, avtoriteta, ima (kupno, tudi simbolno) moč, umetnik se je primoran podrediti njegovi (estetski) presoji in njegovi finančni (ne)dobrohotnosti. Kaj si o vsem tem misli Macefizelj?

MACEFIZELJ 4 Kot omenjeno si želimo spremeniti način razmišljanja kupcev, da bi na svoj nakup gledali kot na podporo avtorjev in ne kot nakup zgoščenke. Kupec pa je vsekakor razsodnik, saj že s tem, ko se odloča, ali bi kupil izdelek ali ne, izreka sodbo. Obiskovalci spletne strani cenijo avtorje in njihova dela, ki jih predstavljamo pri Macefizlju. V kolikor začutijo, da lahko podprejo avtorja, se odločijo za nakup, drugače ne. Glede presojanja kakovosti pa tudi naklonjenosti so na voljo tako vizualna (v slikah) kot tudi glasbena gradiva (na naši spletni strani je na voljo tudi zvočni material, ki mu lahko prisluhnejo) in na podlagi tega se lahko obiskovalci odločijo, če bodo avtorja podprli. Avtorji pa so seveda za vso izkazano podporo obiskovalcem hvaležni, saj na ta način njihova dela dosežejo več ljudi.

PET Kdo so ustvarjalci, ki se zbirajo pri Macefizlju? Sprejmete vsakogar, ki potrka na vaša vrata, ali vseeno obstajajo neka merila? Pričakujete, da vas bo letos poiskalo več glasbenikov? Kaj konkretno jim lahko ponudite?

MACEFIZELJ 5 Žal vseh res ne moremo sprejeti, saj čutimo do avtorjev, katerih dela ponujamo, tudi določeno obveznost, da jim preko širjenja besede in predstavitve njihovih del pomagamo do širšega kroga poslušalcev. Radi bi tudi obdržali nek nivo kvalitete in žanrske raznolikosti, kar obiskovalci verjetno pričakujejo od nas. Čeprav nam rado zmanjka časa za vse, smo veseli vsakega kontakta novih avtorjev, saj tako vidimo, da naše poslanstvo res dosega svoj namen in uspeh. Vsem, ki bi želeli sodelovati z Macefizljem, ponudimo pomoč; glede na naše zmožnosti, seveda. Želimo si, da bi bila spletna založba Macefizelj nekakšno stičišče dobre glasbe in avtorjev, ki cenijo svoje poslušalce in jim zaupajo. Macefizlji delujemo na večih nivojih – ponujamo in predstavljamo avtorje in njihova dela, hkrati pa po najboljših močeh skrbimo za organizacijo, PR, skratka, za vse, kar avtorji potrebujejo za promoviranje svojih del.

ŠEST Kakšno prihodnost Macefizelj napoveduje glasbeni industriji (v globalnem in lokalnem smislu)? Se bo macefizljizirala?

MACEFIZELJ 6 Glasbena industrija gre vsekakor svojo pot, mi pa imamo radi kolovoze in ponujamo alternativo enoličnemu svetu. Glasbeno industrijo bo (če ljudje ne vzamejo vajeti v svoje roke) še naprej gnala želja po slavi, zaslužku, kot se to dogaja v vsakem poslu. Tako le peščica vplivnih kroji prihodnost večini glasbenikov. V prihodnje lahko pričakujemo vse večji prehod na digitalne vsebine (izdaje albumov samo še v elektronski obliki), zatorej tudi večji razcvet manjših in neodvisnih medijev, ki bodo (upamo) razburkali vode in spodbudili razmišljanje o tem, ali je glasba namenjena širjenju in poslušanju ali zgolj prodaji. Vsekakor pa bo ob čedalje večji in raznoliki ponudbi tudi večja poplava glasbe, zato pa tudi več “komolčenja” in želje po uspehu. Skratka, cilji bodo ostali isti, le pot bo drugačna. Mi bomo ostali zvesti samim sebi.

SEDEM “Macefizelj je mali človek z velikimi ambicijami,” piše na na vaši spletni strani. Kakšne so te ambicije? Kaj namerava Macefizelj še početi v prihodnje?

MACEFIZELJ 7 Macefizelj je mali človek z velikimi ambicijami in velikim apetitom. Zato smo večkrat lačni, piše na spletu. Imamo velike sanje, želje … Morda celo prevelike, vendar ne bomo nikoli izvedeli, ali nam lahko uspe, če ne poskusimo. Začeli smo z enim cedejem, sedaj, po prvem letu delovanja, pa ponujamo osemnajst glasbenih zgoščenk, pesniško zbirko, roman, dizajn. Če bomo tudi v prihodnje nadaljevali s takim tempom, bomo več kot zadovoljni. In če bomo tudi nadalje beležili takšen obisk in podporo avtorjem, bomo vedeli, da nam je uspelo! Želimo si ponuditi čimveč zanimivih in svežih stvari, da obiskovalci ne bi bili razočarani, ko se vrnejo na naše strani. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika lahko preberemo, da je  macefizelj majhen človek. Prav tako se počutimo. Mali človek za malega človeka. Če želimo delati velike stvari, je najprej potrebno napraviti majhen korak.

www.macefizelj.si

Share