Anatomija zvoka v 2022 / 3

Tretji miks najboljšega v letu 2022 zaobjema našo glasbeno avantgardo.

Miks odpira ga še ena mojstrovina naše avantgardne produkcije. Gre za makedonski duo Alembik, ki je lani objavil istoimenski album z enajstimi kompozicijami. Te se gibljejo med eksperimentalno, klasično, kraut, jazz glasbo v opoziciji. Zelo težko je izpostaviti t.i. najboljšo skladbo na albumu, te preprosto ni na tem zelo kompaktnem albumu, za katerega upamo, da bo doživel tudi živo promocijo za mejami Makedonije, ker si Viktor in Iva to preprosto zaslužita, recimo, da jih festival Sajeta povabi in da vse skupaj odigrata v živo.

Najdaljša kompozicija v tem miksu pripada zasedbi Širom, ki ji sledim od samih začetkov in kot bi rekel tovariš Tito za Jugoslavijo, ni skrbi dokler imamo takšno mladino. Prav tako je s to zasedbo, ki se razvija iz plošče v ploščo in pobira velike hvalospeve v regiji, po Evropi in svetu. Pravkar so na turneji, zato jih obvezno ulovite na kakšnem koncertu. Ne bo vam žal. Avant-folk v najboljši maniri.

Sam sebi grem že na živce s superlativi na račun trenutne odlične makedonske scene s kupom odličnih zasedb. Stoj, Posle! je projekt Martina Đorleva iz skupine Lufthansa in še nekaterih drugih, ki jih lahko preprosto pogooglate. To pa je njegov solo projekt, ki je omnibus sanjarjenja, frustracij in številnih vplivov, ki jih je prelil v dva lanska albuma.

»Spoštovani, po priporočilu Hrvoja Nikšića iz Kramasonik studia vam pošiljam link do našega albuma, ki smo ga ravnokar objavili. Naš zvok bazira na analognem sintetizatorju, v miksu, ki smo ga naredili z Nikšo, smo koristili tape-delay in podobne stvari – vsekakor ne sodimo v neko moderno produkcijo. Mastering nam je naredil Joe Talia, glasbenik, ki je med drugim tudi bobnar takšnih likov kot sta Jim O’Rourke in Oren Ambarchi. Žanrovsko smo najbližje dream popu in eksperimentalni glasbi oziroma droneu, v manjši meri postpunku. Upamo, da boste našli čas za poslušanje in da nas boste zavrteli v vaši oddaji, ki jo zelo cenimo. Prisrčen pozdrav, Srđan Galić (Polarne ptice).«

Po Polarnih pticah z Reke nastopi v miksu Matko Botić alias Bodezh, človek, ki dela glasbo za gledališče, kratke in dokumentarne filme. Kompozicija Atheist at the gate of heaven se nahaja na albumu Tako nam Bog pomogao, ki je nastal za gledališko predstavo v produkciji PlayDrame iz Splita.

East Rodeo so bili fantastičen bend, katerega gonilna sila sta bila brata Sinkauz s še dvema italijanskima članoma. Od njiju je za tale miks pomemben Alfonso Santimone, ker govorimo o plošči 4 days, na njej igrajo brata Nenad in Alen ter Alfonso, izšla pa je za Kopaton records. Glasba je nastala v sklopu štirih multimedijalnih performansov v sinergiji z vizualnim umetnikom Danijelom Žeželjom maja 2021 v Galeriji Kranjčar v Zagrebu. Med 19. in 22. majem je Žeželj slikal v živo z živo improvizirano glasbo Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza in Alfonsa Santimonea. Zelo abstraktna in improvizirana muzika na licu mesta je imela uporabno funkcijo in je bila pomemben del serije performansov. Štirje različni glasbeni svetovi so bili ustvarjeni in posneti, nato obdelani, zmontirani in zmiksani.

Zauvijek Hani navajajo Čavoglave kot svojo domovino, čeprav je resnica veliko bolj južna, da ne rečem otožna. Zasedba se navdihuje pri La Monte Youngu, a kompozicija (pet) Jastučića bi bil brez težav del miksa našega noise rocka.

Bosanski diamant ni (dž)eko, ampak [machina], za katero ne moremo reči, da je bend, ampak bolj glasbeni projekt, ki se poji na izviru resnice. Poslušajte še eno mojstrovino balkanske glasbene produkcije. Album Matria je čudo narave, žalostna in predvsem iskrena izpoved zloma sistema in civilizacije, ki jo poznamo. In luč na koncu tunela v skladbi Pjesma Suncu, ki zapira ta album in je del tega miksa. http://machineria.com/knjiga-m

Miks domače avantgarde zapirata dve klasični kompoziciji, ki sta stvaritev dveh makedonskih skladateljev, Lazara Darkovskega in Janeta Trajkovskega. Uživajte.

Anatomija zvoka – Najboljše od ex-YU avantgarde v 2022

  1. Alembic – Alba Verde
  2. Širom – Prods the Fire with a Bone, Rolls over with a Snake
  3. Stoj, Posle – Dlabok son
  4. Polarne Ptice – Suton
  5. Bodezh – Atheist at the gate of heaven
  6. Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Alfonso Santimone – Day tripper
  7. Zauvijek Hani – (pet) Jastučića
  8. Machina – Pjesma Suncu
  9. Lazar Darkovski – Act 2
  10. Jane Trajkovski – Горчливите солзи на Петра фон Кант – 03 #3
Share