Anatomija zvoka v 2022 / 2

Drugi miks glasbene inventure leta 2022 izpod okrilja radijske oddaje Anatomija zvoka predstavlja najboljše od našega alternativnega rocka.

Miks odpirajo veterani Klinički mrtav.  Na sceno so se vrnili s parimi singli, ki so oblikovali nedavno na CD-ju objavljeno EP ploščo Hitovi živi. Na sceno so se vrnili takšni kot so začeli svojo avanturo davnega leta 1991 z objavo sijajnega istoimenskega EP-ja z neprekosljivimi komadi Ulica, Ovo je… in Dens.

V dotičnem miksu najboljših alter-pop komadov se nahaja kar nekaj beograjskih bendov in eden med njimi so mladi Shaman, ki so lani objavili dober istoimenski mini-album s šestimi komadi. Odlična produkcija alter-rocka v maniri zgodnjih Let 3 in njihove plošče Two dogs fuckin’.

V miksu je tudi nekaj zasedb, ki so svoje albume posneli pri Urošu Milkiću v studiu Down there v Beogradu, recimo Šajzebiterlemon, ki so se vrnili z albumom Na dugačkim poljima, skladba Zavrti me pa ima prav hitoiden naboj.

Naslednja skladba Skok je s plošče Lepote Srbije zasedbe Nevaspitani, o kateri smo že nekaj povedali v miksu našega najboljšega noise rocka v 2022.

Sledi odličen mlad bend iz Zagreba, ki je album Iza ugla objavil za novo založbo El Records. Kličejo se Slanci, zasedbo tvorijo tri punce in mladenič. Pesem Bezličan je prav tisto, ko dobiš šus pod prepono.

LHD so še eni veterani naše scene, za neseznanjene naj povemo, da gre za nadaljevanje The Bambi Molesters. LHD so objavili singel po singel, ki se je na koncu oblikoval v ploščo Off The Grid.

Kvarnerski bend Ministranti so projekt Dražena Baljka iz Let 3, ki je za založbo Mudri Brk objavil album Rock je mrtav, pesem Minuta pa je verjetno najboljša na njem.

Bane Karakondžula je kantavtor iz Pančeva, ki je na sceni od leta 2013. Konec leta 2021 je sestavil bend, s katerim snema in ki daje povsem nov pečat nekaterim njegovim kantavtorskim skladbam. Ena takšnih je Ne dam neću, ki je krasna pesem in eden vrhuncev tega miksa.

Še ena pesem, ki je prišla iz laboratorija Uroša Milkića, je Petak dua Fade Out iz Arilja, mesteca v bližini Zlatibora. Izgleda, da tam pijejo neke čudne vode, ker je to mestece rodilo še en sijajen bend po imenu Baobab. Fade Out je digitalno objavili EP Ko smo bili mi, izdajajo pa tudi fanzin, zato se jim javite.

Revolts, nato Stidnice, zdaj pa Borben Dallas & His Filipino Cupids so same garažne punk dobrote iz laboratorija Borne Maksana, pesem Clueless Vampire pa je posneta pri Hrvoju Nikšiću. To je že drugi singel.

Sledi še en pravi garažni rock bend v pravem pomenu besede, ki je svoj odličen album First posnel v garaži in ga objavil v začetku lanskega leta. Kličejo se Fashion Weak, prihajajo iz Pančeva, v miksu pa jih poslušamo s komadom Dusty road.

Sledi prava mala mojstrovina iz še enega srbskega mesta alternativnega rocka, iz Gornjega Milanovca. Naj spomnimo na takšne bende kot so Anfas, Bjesovi, Trula koalicija in Plišani Mališan. Da jabolko ne pade daleč od drevesa pa dokazuje mlada zasedba Cactus Fields, ki je objavil istoimensko ploščo brez slabega trenutka. Hit do hita. Naprošam vas, dajte šanso temu mlademu bendu, novinarji pišite o njem, organizatorji ga povabite na festivale, medtem ko naj drago občinstvo posluša glasno njihovo glasbo.

Negotin je še ena neznanka na zemljevidu balkanskega alternativnvega rocka, je pa moje raziskovanje zapostavljenih in zanemarjenih krajev odkrila, da ima njihova scena vedno kaj za ponuditi. Eden takšnih bendov je Fubar, ki je posnel izvenčasoven hit Nema ničeg lepšeg od gledanja u nebo… in res ni nič lepšega.

Na Jesenicah že deset let ustvarja Samuel Blues. Fant vsako leto objavi po par albumov, ki jih posname v svoji sobi. Na vsakem se najde veliko zanimivih skladb, idejnih rešitev in potencialnih hitov. Lo-fi bedroom exotica blues instrumental Hexagon vision zapira tale miks najboljše regionalne alter-rock produkcije v letu 2022.

Anatomija zvoka – Najboljše od ex-YU alternativnega rocka v 2022

 1. Klinički mrtav – Pas
 2. Shaman – Pločnici besmisla
 3. Šajzebiterlemon – Zavrti me
 4. Nevaspitani – Skok
 5. Slanci – Bezličan
 6. L.H.D. – Stage bomb
 7. Ministranti – Minuta
 8. Bane Karakondžula – Ne dam neću
 9. Fade out – Petak
 10. Borben Dallas & His Filipino Cupids – Clueless Vampire
 11. Fashion Weak – Dusty road
 12. Cactus Fields – Reči
 13. Fubar & Na sve strani posejani – Nema ničeg lepšeg od gledanja u nebo
 14. Samuel Blues – Hexagon vision
Share